Gastro-okýnka nejsou všemocná: Lockdown zabíjí české hospody

Dotykačka dala dohromady čerstvou porci čísel o stavu české gastro scény a po čtyřech týdnech lockdownu to nevypadá vůbec dobře. Nejhůře jsou na tom klasické hospody.

Dotykačka se podílí na on-line konferenci SOCR ČR. Dozvíte se, jak těžce dopadl koronavirus na gastro byznys a jaké jsou prognózy do budoucnosti, která je stále nejistá.

  • 6 z 10 gastro podniků je zavřených, výdejní okénka má jen 39 %
  • tržby hospod se propadly o 85 % a funguje jich minimum
  • ani prodej jídla řadu podniků bohužel nezachrání
  • vládní podporu tak budou nutně potřebovat i dodavatelé

Už bezmála měsíc česká gastro scéna znovu přežívá pouze v okénkovém režimu. Zavedená omezení logicky nejvíc postihla noční podniky a diskotéky, jejichž tržby jsou nyní na nule. Kriticky ohrožené jsou však i klasické hospody. Podle dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastropodniků, dostal právě tento segment už během jarní karantény nejtěžší zásah z celého gastra. Současný lockdown je tak pro řadu podniků posledním hřebíčkem do rakve.

„Podle počtu aktivních pokladen nyní funguje pouhých 14 % hospod, které měly otevřeno ještě letos v únoru. Tržby segmentu se propadly o 85 %. Zatímco zbytek gastra během letních prázdnin stáhnul část jarních ztrát, u hospod mělo v létě aktivovanou pokladnu jen 60 % podniků fungujících před karanténou”, říká ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Současnou situaci v gastru nelze popsat jen několika souhrnnými čísly. Liší se totiž jak v regionech, tak i v segmentech a v jednotlivých obdobích. Zatímco jarní karanténa smetla všechny dost podobně, v létě se projevily zásadní rozdíly a podzimní situace je také všude jiná. Obecně se zdá, že podniky, které ustály jaro, byly výrazně připravenější na nová omezení a mnohem rychleji a efektivněji nastartovaly okénkový provoz.

Nicméně i z těch, kteří vaří, přežije jen někdo. Přes okénka se prodávají především položky s nižším maržovým indexem. Nabídka tak obsahuje spíše levnější jídla a tržby jsou nízké. Z výnosů pak navíc podstatně ukrajují rozvážkové společnosti, které si jako provizi účtují 30 %z tržby, plus je k tomu nutné připočítat náklady na obalový materiál, které musí hradit restauratér.

Obor gastronomie je svázaný s řadou dalších podnikatelských oborů, které uzavření restaurací a hospod těžce postihlo. Vládní pomoc by tak měla být k dispozici nejen samotným gastronomickým podnikům, ale i jejich dodavatelům. Vláda by tak měla co nejrychleji připravit podpůrný program pro všechny gastronomy i jejich těžce postižené dodavatele, aby se zachovala funkčnost celého systému.

Jedním z klíčů k resuscitaci české gastronomie je také digitalizace a modernizace celého oboru, v čemž vidí zásadní potenciál i ředitel Dotykačky Petr Menclík: „Už teď se ukazuje, že podniky, které využívají funkce chytrého pokladního systému, zvládají současnou situaci lépe než ty, které jejich provozovatelé řídí jen na základě intuice. I proto zejména v létě v gastru výrazně rostla poptávka po nejobsáhlejších licencích s nejširším spektrem funkcí.“

Kompletní tiskovou zprávu najdete zde.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat