„Dotykačka je user-friendly a navíc pružně reaguje na potřeby zákazníků.“

Covid nás na nějakou dobu odstřihl od společenských událostí, setkávání se s přáteli a výrazně omezil naše sociální kontakty. Mnoho provozů muselo uzavřít své brány veřejnosti a vůbec nejhůř na tom asi byly noční kluby a bary. Zatímco restaurace a další gastro provozy rozjely objednávky online, hudební a taneční svět se úplně zastavil. Jedním ze zasažených podniků je také Radost FX – urban music club, který najdete v Bělehradské ulici na pražských Vinohradech. Jeho majitel pan Matyáš Sichrovský, který dává svému podniku celé srdce a všechen volný čas, nám poskytl velmi upřímný rozhovor a nechal nás nahlédnout do zákulisí legendárního klubu, který funguje už přes 30 let. 

Jak na vás dopadl covid a všechna související opatření? Velmi. Klubová scéna v Praze má vůbec nejvyšší fixní náklady. Vláda na nás navíc nahlíží stejně, jako např. na restaurace, což je samozřejmě špatně. Kde restaurace končí, tam kluby teprve začínají.“ Omezení večerní otevírací doby, zákaz živé hudby a tance a další restrikce jsou s provozováním nočního podniku neslučitelné.

Přišla nějaká pomoc? Kompenzace z programů „Nájemné“ a „Nepokryté náklady“ pomohly bohužel jen částečně, odhadem pokryly asi 40 % celkových nákladů za rok.” A tak se sahalo i hluboko do úspor, aby bylo z čeho zaplatit za prošlé skladové zásoby, nájemné, energie, služby  např. vytápění. A že je co vytápět. Celý provoz se rozkládá na dvou patrech o celkové ploše asi 800 metrů čtverečních.

Ani otevření, které povolila vláda v létě doslova ze dne na den, situaci příliš nevylepšilo. Rozjet takový podnik není jako otevřít stánek s párky v rohlíku. Vyžaduje to pečlivou organizaci, skladbu programu, proškolení zaměstnanců a dobrou reklamu, která podnik zviditelní a přiláká zákazníky, kterých je velký nedostatek.” Lidé celkově zpohodlněli, zjistili, že se dá bavit i jinak a absence zahraničních turistů a studentů je obzvláště v Praze citelně znát. Ve vzduchu stále visí obava z možné nákazy a apel na zvýšenou opatrnost zní hlasitě ze všech médií. Svět před a po covidu už není stejný.”

Další bolístkou, a to nejen v barech, ale v gastru všeobecně, je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Většina z nich si v průběhu pandemie byla nucená najít stabilnější zaměstnání a na své původní místo už se nyní vrátit nechtějí. Zaměstnavatelé jsou teď rukojmím zaměstnanců.” Ani výše nabízeného platu a množství benefitů pro ně není dostatečným lákadlem, a tak nezbývá než pátrat na trhu práce a zaškolovat personál neustále znovu a znovu. Lidi vybíráme už jen na základě doporučení. Kvalitní a prověřený člověk už si potom svůj tým umí poskládat sám.”

A jak pomáhá Dotykačka? Uživatelské rozhraní Dotykačky je velmi příjemné a její ovládání je jednoduché. Každý se s ní hned naučí pracovat a v porovnání s jinými systémy, které jsme v minulosti vyzkoušeli je Dotykačka na míle lepší a za skvělou cenu. Díky automatickému propojení pokladen s platebními terminály Dotypay nedělá personál chyby při přepisování částky z pokladny do terminálu. Konkurenční systémy jsou o mnoho dražší, za vše se platí poplatky navíc a člověk aby byl pomalu ajťák, když s tím chce pracovat.”

Kromě klubu FX Radost používají Dotykačku také v prodejně zmrzliny Puro Gelato a ve znovu otevřené vegetariánské restauraci, která sídlí na stejné adrese, dále ve Vaflovně, v baru Nebe-celnice a také v kempu v Jičíně. 

Navzdory všem komplikacím se nevzdávají. Hlavním cílem je dostat podnik znovu na nohy a udržet se na scéně. Více než roční uzavírku proto využili k rozsáhlé rekonstrukci vnitřních prostor a je na co se koukat. Uvnitř podniku je výjimečná atmosféra a nadupaný program láká všechny milovníky RNB a hiphopu. Kulturní scéna znovu pomalu ožívá a zajít si zase do klubu je prostě Radost. 

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat