Česká republika je stále v pátém stupni PES

Vláda ČR rozhodla o přesunutí Česka do nejvyššího pátého stupně protiepidemického systému PES. Pátý stupeň začal na celém území platit od neděle 27. prosince a stále trvá. Vláda současně již několikrát odhlasovala prodloužení nouzového stavu, ten nyní platí do 14. února 2021.

Nová omezení platná od soboty 30. 1. 2021

  • Hotely a penziony mohou být otevřené pouze pro obchodní cesty, ubytovávat smí však jednotlivce, nikoliv celé rodiny. Ubytování za účelem služební cesty se nyní musí nově prokazovat potvrzením od zaměstnavatele (v případě zaměstnaneckého poměru) nebo doložením objednávky konzultace/schůzky s klientem (v případě živnostníků). Ubytovací zařízení musí toto potvrzení vyžadovat a archivovat ho pro případ kontroly.
  • Provoz autoškoly bude možný jen s respirátory FFP2, které budou muset nosit jak učitelé, tak žáci autoškoly.
  • Je zakázán prodej zboží na tržištích, v tržnicích a mobilních provozovnách (s výjimkou mobilních provozoven, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není jiná možnost koupě tohoto zboží)

Co se změnilo oproti čtvrtému stupni

  • Otevřené zůstaly pouze prodejny s potravinami, drogerií, lékárny, čerpací stanice, optiky a podobné nezbytně nutné provozovny. Jejich výčet najdete v jednom z našich předchozích článků.
  • Velké nákupní řetězce smí nově prodávat také pouze nezbytné produkty jako např. potraviny nebo drogerii, nesmí prodávat např. oblečení, obuv, hračky nebo knihy, aby nedocházelo k diskriminaci drobných obchodů s tímto zbožím, které musí být zcela uzavřeny.
  • Platí zákaz nočního vycházení od 21 do 5 hodin.
  • Ve vnitřních i venkovních prostorách se smí shromažďovat max. 2 osoby, na svatbách, křtinách či pohřbech pak smí být max. 15 osob.
  • Školy s výjimkou mateřských a prvních a druhých ročníků ZŠ přešly od 4. ledna na distanční výuku. 
  • Všechna vnitřní sportoviště musí být uzavřena, venku smí lidé sportovat pouze ve dvojici. 
  • Od 27.12. jsou uzavřené také vleky a lanovky.

Nadále zůstávají zavřené vnitřní prostory stravovacích provozoven (prodej je umožněn pouze formou výdejního okénka nebo rozvozu), v obchodech platí omezení jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních, stále platí také zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, uzavřena zůstávají kina, divadla, cirkusy, koncertní sály a další kulturní a zábavní zařízení, stejně jako muzea, galerie a zoologické zahrady.

Kompletní seznam všech platných nařízeních je dostupný na oficiálním webu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat