Česká republika je zpět ve 4. stupni PES

Od pátku 18. prosince se Česko vrátí do 4. stupně protiepidemického systému PES. Rozhodla o tom vláda na základě vyhodnocení aktuální situace a vzrůstajícího čísla indexu.

O pravidlech a omezeních pro 4. stupeň jsme vás již informovali v jednom z předchozích článků, níže tedy uvádíme jen nejzásadnější změny, ke kterým od pátku dojde:

  • Provozovny stravovacích služeb opět musí uzavřít své vnitřní prostory a prodávat jídlo a nápoje pouze v režimu výdejních okének či rozvozové služby. 
  • Ubytovací zařízení nesmí poskytovat ubytování za účelem turismu či dovolené. 
  • Uzavírají se bazény, wellness centra a posilovny.
  • Vrací se zákaz nočního vycházení, a to od 23 h do 5 h do rána a také zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. 

Tentokrát však vláda udělala navíc několik změn, které mají omezit ekonomické dopady nařízení na postižené segmenty a připravuje také nové kompenzační bonusy.

Co bude jinak

  • Zůstanou otevřené všechny maloobchody i služby, a to až do 23 h, včetně nedělního prodeje. Jediným omezením je dodržení jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních.
  • Prodlužují se o dva dny Vánoční prázdniny a školáci tak zasednou do lavic naposledy v pátek 18. prosince. 
  • Od středy 16. prosince se spustí dobrovolné antigenní testování obyvatelstva. Každý občan ČR se může nechat zdarma otestovat na jednom z odběrových míst, a to i opakovaně, nejdříve však jedenkrát za 5 dnů. Termín a místo odběru  je třeba zaregistrovat na stránkách Ministerstva zdravotnictví. 
  • Vláda také připravuje nový kompenzační program pro uzavřené provozovny, který slibuje úhradu 100 % nájmu na tři měsíce, 100 % mezd a odvodů, speciální kompenzace za pokoje pro ubytovací zařízení a gastro bonus pro všechny majitele restaurací.

Podrobný výpis všech aktuálně platných omezení a vládních nařízení pro jednotlivé segmenty najdete na oficiálních stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat