5. 11. tomu byl rok, co do pražských Dejvic vtrhl čerstvý vítr v podobě restaurace s nevšedním konceptem. Automat Matuška kombinuje skvěle ošetřené pivo od Matušky, dejvické BBQ pro masožrouty i vegetariány a nanopivovar, na kterém vaří pivní pokusy. Pojďte s námi na návštěvu, kterou nás provázel Daniel Korcsmáros, provozní Automatu.
Za originálním konceptem stojí Adam Matuška z Pivovaru Matuška společně s Petrem Tyrichtrem a Bohumilem Spěvákem z Krystal Bistra na Karlíně. Kluci sbírali zkušenosti s BBQ v Americe a u nás vytvořili dejvické BBQ.

Daniel Korcsmáros, generální manažer Automatu Matuška vystudoval Vysokou hotelovou školu. V gastronomii se pohybuje už 12 let, nejdelší dobu strávil v Lokále, kde se vypracoval z placu na manažera.
Spropitné je stále tak trochu jako sprosté slovo
Otázka spropitného je v mnoha gastro podnicích stále ještě kontroverzním tématem. Sám Daniel v minulosti nejednou pracoval jako číšník. „Tenkrát jsme měli terminál, klasika – červené/ zelené tlačítko a při placení jsme se měli ptát na spropitné. My jsme to těm hostům prostě nedávali, vnímali jsme to jako něco nepatřičného.“ Opět se tím potvrzuje fakt, že obsluha si o spropitné prostě nechce říkat. Buď neví jak na to nebo se za to stydí.

„Cíleně jsem hledal terminál, který umí Chytré spropitné. V zahraničí je to zcela běžné.“ Po počátečních rozpacích si na něj zákazníci zvykli a teď už při placení stojí s automaticky připraveným prstem a jedním klikem udělí spropitné.
„Terminál jede naplno celý den. Za směnu spotřebujeme v průměru 5 kotoučků termopapíru. 85 % našich tržeb tvoří bezhotovostní platby, z toho 3,7 % jsou dýška přes Chytré spropitné. A to je na restauraci bez obsluhy myslím hodně dobré.” Do této částky není ještě započteno spropitné udělené v hotovosti nebo již zahrnuté v rámci celkové platby.
„Bez Chytrého spropitného bychom měli na dýškách rozhodně míň.“

Pro pivo k výčepu a pro jídlo s tácem
Automat Matuška je vybaven pravým smokerem (americká udírna, která funguje na dřevěné pelety) a připravují BBQ dle tradičních receptů. „Každou noc táhneme ve smokeru 14 hodin velké kusy masa amerického plemene. Připravujeme v něm i zauzenou sekanou, klobásy a zeleninu, kterou obměňujeme podle sezóny.“ Každý kousek, který vám přistane na talíři je čerstvý, určený k okamžité spotřebě a jakmile se prodá, musíte si počkat do druhého dne na novou várku.


„Pivo podáváme hostovi v té nejlepší kvalitě. Čerstvě načepované přímo do ruky.“ Na čepu najdete denně zhruba 10 různých piv. 5-6 tvoří základní nabídku, ten zbytek se mění podle toho, co pivovar zrovna navaří. Neustále totiž vymýšlí nové a nové druhy.

Zaměstnanci prochází detailním školením. Musí ochutnat všechna piva, porozumět jejich procesu výroby a zvládnout jejich čepování, protože v Automatu používají trochu jiné kohouty i sklo, do kterého se pivo točí.
„Často radíme zákazníkovi s výběrem, takže mu musíme umět doporučit správné pivo. Zaměstnanci proto musí znát velké množství informací o každém z nich. Učíme je i perfektnímu mytí, protože prvním krokem k dobře načepovanému pivu je správně umytá sklenice.“
Originální interiér, self service a sklep na pokusy
Interiér restaurace příjemně překvapí svou jednoduchostí. Rozhodně nečekejte naškrobené ubrusy a bohaté dekorace. Fascinující strohost podtrhují instalace od umělce Jakuba Matušky aka Masker a interaktivní nástěnná tabule, připomínající vlakovou čekárnu. Místo rychlíku Praha – Brno na ní ale najdete aktuální denní nabídku.


Restaurace je bez obsluhy, což je další z trendů, který majitelé okoukali ze zahraničí. Objednáte si jednoduše u výčepu, kde vám po zaplacení dají orosenou sklenici čerstvě načepovaného moku přímo do ruky a pro jídlo si pak skočíte s tácem k vedlejšímu okénku.
Rezervace nepřijímají, kdo dřív přijde, ten sedí. A pokud nebudete mít to štěstí, můžete si lahůdky ze smokeru sníst i na stojáka.


Ve sklepních prostorách je ukrytý nanopivovar na 60 l hotového piva, který slouží na experimenty při výrobě nového piva Matuška, ale hlavně jako netradiční zábava firemních večírků, teambuildingů a rozluček se svobodou.
„Parta nadšenců si k nám může přijít uvařit vlastní pivo pod vedením zkušeného sládka. Po odležení si ho pak odnesou stočené v lahvích nebo v sudech a můžou ho čepovat na oslavě nebo třeba na svatbě.“
Doba vánočních večírků se blíží, tak si nezapomeňte udělat včas rezervaci a přijďte si uvařit pivo podle svého gusta.
Preciznost, s jakou se celý tým věnuje přípravě dobrého jídla a kvalitního piva s dlouhou tradicí se snoubí s originálním interiérem, který využívá každý kout, a přitom lahodí oku minimalisty. Automat tak rozhodně patří na pomyslnou gastro mapu míst, která musíte navštívit.
Podnikáte v gastru a přijímáte platby kartou? Nepřicházejte zbytečně o dýška. Nabídněte svým zákazníkům jednoduchou možnost, jak vám na jediné kliknutí mohou nechat spropitné na platebním terminálu.