Automat Matuška: Bezkontaktní platby tvoří 85 % našich tržeb.

5. 11. tomu byl rok, co do pražských Dejvic vtrhl čerstvý vítr v podobě restaurace s nevšedním konceptem. Automat Matuška kombinuje skvěle ošetřené pivo od Matušky, dejvické BBQ pro masožrouty i vegetariány a nanopivovar, na kterém vaří pivní pokusy. Pojďte s námi na návštěvu, kterou nás provázel Daniel Korcsmáros, provozní Automatu.

Za originálním konceptem stojí Adam Matuška z Pivovaru Matuška společně s Petrem Tyrichtrem a Bohumilem Spěvákem z Krystal Bistra na Karlíně. Kluci sbírali zkušenosti s BBQ v Americe a u nás vytvořili dejvické BBQ.

 

Daniel Korcsmáros, generální manažer Automatu Matuška vystudoval Vysokou hotelovou školu. V gastronomii se pohybuje už 12 let, nejdelší dobu strávil v Lokále, kde se vypracoval z placu na manažera. 

Spropitné je stále tak trochu jako sprosté slovo

Otázka spropitného je v mnoha gastro podnicích stále ještě kontroverzním tématem. Sám Daniel v minulosti nejednou pracoval jako číšník. „Tenkrát jsme měli terminál, klasika – červené/ zelené tlačítko a při placení jsme se měli ptát na spropitné. My jsme to těm hostům prostě nedávali, vnímali jsme to jako něco nepatřičného.“ Opět se tím potvrzuje fakt, že obsluha si o spropitné prostě nechce říkat. Buď neví jak na to nebo se za to stydí.

„Cíleně jsem hledal terminál, který umí Chytré spropitné. V zahraničí je to zcela běžné.“ Po počátečních rozpacích si na něj zákazníci zvykli a teď už při placení stojí s automaticky připraveným prstem a jedním klikem udělí spropitné.

„Terminál jede naplno celý den. Za směnu spotřebujeme v průměru 5 kotoučků termopapíru. 85 % našich tržeb tvoří bezhotovostní platby, z toho 3,7 % jsou dýška přes Chytré spropitné. A to je na restauraci bez obsluhy myslím hodně dobré.” Do této částky není ještě započteno spropitné udělené v hotovosti nebo již zahrnuté v rámci celkové platby.

„Bez Chytrého spropitného bychom měli na dýškách rozhodně míň.“

Pro pivo k výčepu a pro jídlo s tácem

Automat Matuška je vybaven pravým smokerem (americká udírna, která funguje na dřevěné pelety) a připravují BBQ dle tradičních receptů. „Každou noc táhneme ve smokeru 14 hodin velké kusy masa amerického plemene. Připravujeme v něm i zauzenou sekanou, klobásy a zeleninu, kterou obměňujeme podle sezóny.“ Každý kousek, který vám přistane na talíři je čerstvý, určený k okamžité spotřebě a jakmile se prodá, musíte si počkat do druhého dne na novou várku. 

„Pivo podáváme hostovi v té nejlepší kvalitě. Čerstvě načepované přímo do ruky.“ Na čepu najdete denně zhruba 10 různých piv. 5-6 tvoří základní nabídku, ten zbytek se mění podle toho, co pivovar zrovna navaří. Neustále totiž vymýšlí nové a nové druhy. 

Zaměstnanci prochází detailním školením. Musí ochutnat všechna piva, porozumět jejich procesu výroby a zvládnout jejich čepování, protože v Automatu používají trochu jiné kohouty i sklo, do kterého se pivo točí. 

„Často radíme zákazníkovi s výběrem, takže mu musíme umět doporučit správné pivo. Zaměstnanci proto musí znát velké množství informací o každém z nich. Učíme je i perfektnímu mytí, protože prvním krokem k dobře načepovanému pivu je správně umytá sklenice.“ 

Originální interiér, self service a sklep na pokusy

Interiér restaurace příjemně překvapí svou jednoduchostí. Rozhodně nečekejte naškrobené ubrusy a bohaté dekorace. Fascinující strohost podtrhují instalace od umělce Jakuba Matušky aka Masker a interaktivní nástěnná tabule, připomínající vlakovou čekárnu. Místo rychlíku Praha  –  Brno na ní ale najdete aktuální denní nabídku.

Restaurace je bez obsluhy, což je další z trendů, který majitelé okoukali ze zahraničí. Objednáte si jednoduše u výčepu, kde vám po zaplacení dají orosenou sklenici čerstvě načepovaného moku přímo do ruky a pro jídlo si pak skočíte s tácem k vedlejšímu okénku.

Rezervace nepřijímají, kdo dřív přijde, ten sedí. A pokud nebudete mít to štěstí, můžete si lahůdky ze smokeru sníst i na stojáka.

Ve sklepních prostorách je ukrytý nanopivovar na 60 l hotového piva, který slouží na experimenty při výrobě nového piva Matuška, ale hlavně jako netradiční zábava firemních večírků, teambuildingů a rozluček se svobodou.

„Parta nadšenců si k nám může přijít uvařit vlastní pivo pod vedením zkušeného sládka. Po odležení si ho pak odnesou stočené v lahvích nebo v sudech a můžou ho čepovat na oslavě nebo třeba na svatbě.“  

Doba vánočních večírků se blíží, tak si nezapomeňte udělat včas rezervaci a přijďte si uvařit pivo podle svého gusta.

Preciznost, s jakou se celý tým věnuje přípravě dobrého jídla a kvalitního piva s dlouhou tradicí se snoubí s originálním interiérem, který využívá každý kout, a přitom lahodí oku minimalisty. Automat tak rozhodně patří na pomyslnou gastro mapu míst, která musíte navštívit. 

Podnikáte v gastru a přijímáte platby kartou? Nepřicházejte zbytečně o dýška. Nabídněte svým zákazníkům jednoduchou možnost, jak vám na jediné kliknutí mohou nechat spropitné na platebním terminálu.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat