Sjednocení pravidel pro testování na covid 19

Vláda ČR sjednotila pravidla pro testování na covid 19, stanovila nižší maximální cenu pro samoplátce a navýšila počet účastníků na hromadných akcích. Povolila také otevření dětských koutků v nákupních centrech s možností naplnění max. 50 % kapacity. V souvislosti s rozvolňováním končí také vyplácení programu Antivirus.

Snížení ceny testů pro samoplátce

Ministerstvo zdravotnictví ČR stanovilo maximální cenu za testy na covid19 pro samoplátce. Od úterý 9. 6. 2021 tak za PCR test zaplatíte max. 814,- Kč, za antigenní potom max. 201,- Kč. V současné době má každý občan hrazené ze zdravotního pojištění dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně.

Sjednocení testování

Vláda také rozhodla, že pro všechny služby, akce a další místa, kde je třeba prokázat bezinfekčnost, budou kromě PCR nebo antigenních testů z odběrových center stačit  také samotesty nebo čestné prohlášení o provedeném testu v zaměstnání. Povinné testování zaměstnanců však 30. června skončí a povinnost nosit roušku bude již pouze ve společných prostorách firmy. 

Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci covid 19 v posledních 180 dnech nebo uplynutím nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Očkovací certifikát je možné stáhnout na webu Očkovací portál občana.

Hromadné akce

Dochází také k navýšení počtu účastníků na hromadných a kulturních akcích. Venku se může sejít až 2000 osob, uvnitř potom 1000 diváků. Aktuálně je stále možné naplnit max. 50 % kapacity a stále platí zákaz konzumace občerstvení přímo v hledišti. Prodej jídel a nápojů v kinech či divadlech je povolený, konzumace však musí probíhat na místě k tomu určeném. 

Od 14. 6 pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní prostory budou moci pořadatelé využít stále jen 50 % kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku už bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat