PES hlásí stupeň číslo tři a další rozvolňování od 3. prosince

Česká republika se po více než měsíci konečně dočká většího rozvolnění. PES (protiepidemiologický systém) je nyní ve třetím oranžovém stupni rizika, a to znamená především otevření restaurací, maloobchodů, služeb nebo třeba vnitřních sportovišť. V případě, že se ale někde začne situace zhoršovat, přijde znovu zpřísnění.

Jaké zásadní změny nás čekají od 3. prosince

  • Restaurace, hospody, kavárny a další provozovny stravovacích služeb mohou za dodržení konkrétních bezpečnostních opatření přivítat opět své zákazníky. Otevřít již mohou také bary, herny, sázkové kanceláře a kasina. Obsadit lze v jeden čas pouze 50 % celkové kapacity podniku, u jednoho stolu smí sedět max. 4 osoby a v čase od 22 do 6 hodin musí být provozovny uzavřené. Personál je povinen nosit roušky, hosté si ji mohou sundat pouze na konzumaci jídla nebo nápojů. Povinná je také dezinfekce rukou, stolů a židlí (po každém zákazníkovi) a společných prostor. Je doporučeno upřednostňovat bezhotovostní platby. Jídelní koutky v nákupních centrech mohou fungovat pouze v režimu výdejního okna, dětské koutky musí prozatím zůstat uzavřené. 
  • Otevřít mohou také všechny maloobchodní prodejny a provozovny služeb (kadeřnictví, manikúra, masáže, solária, veřejné knihovny, lázně, apod.), zůstává zde limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních, udržování dvoumetrových rozestupů uvnitř provozovny i venku ve frontě, povinná dezinfekce rukou u vchodu, nošení roušky (pro zaměstnance i zákazníky) a upřednostnění bezhotovostní platby. Ruší se zákaz nedělního prodeje.
  • Bez omezení je nově rovněž poskytování ubytovacích služeb, tzn. že hotely, penziony a další ubytovací zařízení již mohou znovu poskytnout ubytování pro turisty. 
  • Končí také omezení volného pohybu osob. Ruší se zcela zákaz vycházení ve večerních a nočních hodinách a s ním také zákaz konzumace alkoholu na veřejně dostupných místech.
  • Otevírají se vnitřní sportoviště (fitness centra, bazény, wellness, apod.) pro individuální sporty do 10 osob s povinností nosti roušku (personál i cvičící), venku mohou trénovat vždy pouze 2 hrací týmy/skupiny. Amatérské i profesionální soutěže se i nadále musí konat bez přítomnosti diváků. 
  • Dále dochází k otevření hradů, zámků a dalších kulturních památek, na prohlídku však mohou skupiny max. deseti osob. 
  • Otevřít se mohou také galerie a muzea, návštěvníci však mohou v jeden čas zaplnit pouze 25 % kapacity daného zařízení.
  • Hromadných akcí ve vnitřních prostorách se smí zúčastnit max. 10 osob, pro venkovní prostory je poté limit stanoven na max. 50 osob.
  • Zvyšuje se také povolený počet osob na svatbách a pohřbech z původních 20 na 30 osob. Počet účastníků na bohoslužbách se bude řídit kapacitou kostela (1 osoba na 15 metrů čtverečních)

Co zůstává při starém

  • Kulturní zařízení, tedy kina, divadla, koncertní sály, cirkusy, varieté apod. mohou stále fungovat pouze bez přítomnosti diváků, tedy pro televizní přenos či internetové vysílání.
  • Stejná zůstanou i pravidla pro pracoviště – v kancelářích je doporučený home office, pravidelná dezinfekce, omezení služebních cest a koncentrace zaměstnanců či pravidelné testování. Ve výrobních prostorách pak budou i nadále platit dvoumetrové rozestupy či povinnost zakrytí dýchacích cest.
  • V platnosti zůstávají i dosavadní pravidla pro nošení roušek

Detailní informace najdete na oficiálních stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat