Konec jednorázových plastů v Čechách

Výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček budou v Česku zakázány v souladu s předpisy Evropské unie. Jedním z odvětví, na které zákaz dopadne, jsou i restaurace a rychlá občerstvení. Některé z nich však od plastů upouštějí již delší dobu a nahrazují je více ekologickými materiály.

Jednorázovým plastům zkrátka odzvonilo. Senát schválil směrnici Evropské unie, která má za úkol omezit spotřebu plastů, a ulevit tak životnímu prostředí. V mnoha zemích Evropské unie už platí a např. Francie již dříve zakázala jednorázové obaly pro prodej ovoce a zeleniny.

Jen v Česku by mělo jít díky zákazu o snížení o 1,77 miliardy kusů plastových výrobků ročně. A to už je pořádná hromada. Zákaz se bude týkat především jednorázových plastových výrobků jako jsou nápojová brčka a míchátka, kelímky nebo tzv. menu boxy z expandovaného polystyrenu.

Senátem prošla také novela, v rámci které bude nutné plastové nápojové lahve do roku 2025 vyrábět z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 pak až z 30 %. Zákon dále zavádí požadavky na konkrétní výrobky z plastu, u kterých musí výrobci informovat o tom, jak je po použití správně zlikvidovat. Nově se tyto informace musí objevit na obalech dámských hygienických potřeb, vlhčených ubrousků nebo třeba tabákových výrobků s filtry. 

Ministerstvo životního prostředí zpracovalo přehledné PDF s informacemi, co přesně návrh zákona omezí nebo zakáže včetně konkrétních termínů, kdy se tak stane. A vydalo také odpovědi na nejčastěji kladené dotazy k dané problematice.

Pouze zákaz není řešení

Někteří senátoři by raději hledali konkrétní řešení místo zákazu. Problém je, že pokud by Česká republika směrnici neschválila, čekala by nás pokuta v řádu desítek milionů korun.

Odborníci však dlouhodobě varují, že samotný zákaz jednorázových plastů nás nespasí. Je potřeba najít jednak vhodné alternativy k plastovým výrobkům, ale hlavně změnit celý systém nakládání s odpady. Plasty samy o sobě nejsou zlo. Problém nastává v okamžiku, kdy jsou určeny pouze pro jednorázové použití a nelze je recyklovat a znovu použít.

Měli bychom se tedy co nejvíce zaměřit na výrobky, které jsou vhodné k opakovatelnému použití namísto aktuálního systému vyrobit-použít-vyhodit. Smýšlení výrobců i prodejců se naštěstí mění, také díky zákazníkům, kteří kladou větší důraz na udržitelnost a ekologii. V některých kavárnách už např. dostanete kávu do vlastního hrnečku. Také restaurace se snaží nahradit jednorázové polystyrenové menu boxy za ty, které jsou vyrobené z recyklovaných materiálů nebo vám umožní odnést si jídlo ve vlastní krabičce. Pokud vás téma udržitelného podnikání zajímá, další tipy najdete v jednom z našich předchozích článků.

I tisk může být ekologický

Dalším krokem, jak ulevit přírodě je omezení tisku účtenek. Dotykačka umožňuje elektronické zaslání účtenky např. na email zákazníka. Pokud je nutné ji vytisknout, můžete použít tzv. mini účtenku, která je poslední dobou populární třeba ve velkých potravinových řetězcích. Klasický termopapír pak nahraďte ekologickým termopapírem do tiskárny, který je vyrobený z recyklovatelného papíru. Je zdravotně nezávadný, tisk je odolný vůči slunečnímu světlu i vlhku a vydrží čitelný až 35 let.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat