Kapříci nakonec EET uplavou – vláda jim dala výjimku.

Jak ovlivní elektronická evidence tržeb (EET) prodej živých ryb a vánočních stromků? Obchodníci trvdí, že jim tato povinnost značně zkomplikuje podnikání, zákazníci se zase obávají dramatického úbytku prodejců v ulicích.

Koho se tato povinnost dotkne již letos a kdo si s pořízením pokladního systému nemusí lámat hlavu se dozvíte v tomto článku.

Termín spuštění 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) byl posunut. Podívejte se na rozdělení podnikatelských činností do jednotlivých fází EET.

Prodejci ryb mohou zůstat klidní

Vláda na jednom ze svých posledních zasedání schválila návrh ministra financí Ivana Pilného (ANO) a udělila mimo jiné výjimku z elektronické evidence tržeb (EET) právě předvánočnímu prodeji ryb.

A jak jsou na tom prodejci vánočních stromků?

Na ty se prozatím žádná výjimka nevztahuje. Zařazení do jednotlivých fází se liší podle druhu podnikatelské činnosti.

  • Veřejně prospěšní poplatníci

Prodej vánočních stromků může být např. drobnou vedlejší podnikatelskou činností nejrůznějších spolků, svazů či sdružení. Jestliže příjmy z takového prodeje nepřekročí  částku 300 000 Kč za rok nebo 5 % z celkových příjmů/výnosů vaší organizace, pak se vás EET netýká vůbec.

  • Vlastní produkce  (3. vlna EET od 1. 3. 2018 POSUNUTO!)

Zahradníci, lesníci, majitelé lesních školek a další podnikatelé v rostlinné či živočišné výrobě se letos EET obávat nemusí. Jedná-li se o stromky z vlastní produkce, povinnost evidence tržeb je závazná až ve 3. vlně EET.

  • Maloobchodní prodejci (2. vlna EET od 1. 3. 2017)

Pokud však stromky nakupujete u dodavatele a poté je prodáváte koncovým zákazníkům, evidence tržeb se vás týká již letos a je tedy nejvyšší čas pro výběr vhodného pokladního systému.

Není třeba si pořizovat nákladnou registrační pokladnu. Elegantní a cenově dostupné řešení nabízí především pokladní systém fungující na tabletu s pokladní aplikací využívající platformu Android.

Pokud do pokladny chcete investovat minimum, postačí použít váš tablet s připojením k internetu nebo chytrý telefon, nainstalovat na něj pokladní aplikaci a k tomu dokoupit malou mobilní tiskárnu pro tisk účtenek zákazníkům.

Ekonomicky výhodným řešením pro jednorázový prodej je také zapůjčení pokladního zařízení. Krátkodobý pronájem celého systému vhodného pro EET na jeden den se vejde do 400 Kč a můžete si ho zapůjčit na libovolně dlouhou dobu.

Pro předvánoční prodej ryb bude vyjímka dočasná:

“Vynětí se bude vztahovat na období 14. až 24. prosince, a to na všechny druhy provozoven, ve kterých se budou zabíjet, porcovat a prodávat sladkovodní ryby,” uvedlo Ministerstvo financí. 

Zdroj: www.ceska-justice.cz 

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat