Jak zvládnout dlouhodobý home office

Zatímco někteří lidé pracují tímto způsobem pravidelně, většina zaměstnanců není na dlouhodobou práci z domu zvyklá. Tzv. home office vyžaduje jistou disciplínu a odpovědnost ze strany zaměstnance, ale také přesné vedení a kontrolu ze strany zaměstnavatele. Ne všechny profese jsou také pro práci z domu vhodné. Mnoho firem ale bylo na tento způsob práce nyní nuceno přistoupit z bezpečnostních důvodů. Pro ty z vás, kterých se nyní home office týká přinášíme několik bodů, jak si uzpůsobit pracovní prostředí a zajistit tak dostatečnou efektivitu práce.

  1. Oddělte soukromou a pracovní zónu a vysvětlete rodině, že v pracovní zóně vás nemají rušit. Vytvořte si doma svoji „kancelář“, kterou využijete pouze k práci. Rodina by měla toto prostředí respektovat a nerušit vás v něm.
  2. V domácím prostředí máme tendenci k multitaskingu, tzn. dělat víc věcí najednou, což je velmi neefektivní. Proto si vytvořte bloky, ve kterých budete pracovat na jednom úkolu a na ten se maximálně soustřeďte. Velkým problémem je vyrušování např. v podobě neustálého pípání notifikací. Pokud je to možné, vypněte je. Vrátíte se k nim, až práci dokončíte.
  3. Rozdělte si čas na práci a čas na rodinu a nesnažte se stihnout vše dohromady.
  4. Dělejte si pravidelné přestávky. Protáhněte se, vyvětrejte, zacvičte si nebo si dejte kávu. Malá změna činnosti vám pomůže lépe se soustředit na zadaný úkol.
  5. Pokud to charakter práce dovolí, respektuje svůj denní biorytmus a plánujte si práci v čase, kdy jste nejvíce produktivní.
  6. Buďte flexibilní a kreativní. Neobvyklá situace vyžaduje i neobvyklá řešení. Přemýšlejte nad vylepšením spolupráce vašeho týmu, nebojte se navrhovat nová řešení. Ruší vás děti při zoom meetingu, protože máte malý byt? Pokud to všem kolegům vyhovuje, naplánujete si meeting třeba až na večer, kdy budou děti spát.
  7. Buďte v pravidelném online kontaktu s kolegy i nadřízenými. Náš sociální kontakt je teď velmi omezený, přesto je důležité tzv. nevypadnout z rytmu. Využijte zoom a sdílejte svoje zkušenosti, zpětnou vazbu i vzájemnou podporu.

Každý z nás se s nastalou situací vyrovnává po svém. Buďte k sobě vzájemně upřímní a ohleduplní, soustřeďte se na to, co je důležité pro chod vaší firmy a současně své zaměstnance nepřetěžujte. Všichni jsme jen lidé, psychická pohoda, vzájemná důvěra a dobrá nálada v týmu by měli být na prvním místě. Věříme, že se vše brzy vrátí do starých kolejí a my z této situace vyjdeme silnější.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat