Jak komunikovat s úřady v době nouzového stavu

Většina institucí a úřadů má nyní omezenou otevírací dobu, některá pracoviště jsou dokonce uzavřená a jejich činnost je přesměrovaná jinam. Toto omezení se týká např. pošt, bank, zdravotních pojišťoven, finančních úřadů či úřadů práce. Jak tedy s těmito institucemi komunikovat?

Všechny úřady nyní upřednostňují z bezpečnostních důvodů elektronický nebo poštovní styk. Potřebné žádosti či dokumenty tak můžete doručit prostřednictvím datové schránky, emailu, doporučeného dopisu nebo je vhodit přímo do schránky konkrétního úřadu.

Pokud podání nelze provést výše uvedenými způsoby, zvažte, zda je vaše záležitost urgentní. Pokud ne, nechte ji raději na později. Ministerstvo financí ČR odložilo většinu termínů např. pro podání daňového přiznání, pro platbu DPH nebo podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ pro zdravotní pojišťovny.

Pokud se ale na některý z úřadů musíte přece jen vypravit osobně, zkontrolujte si na webu příslušného úřadu jeho aktuální otevírací dobu a ideálně si předem telefonicky domluvte schůzku s jeho pracovníkem.

Jak vypadá mimořádný provoz v praxi?

  • Česká pošta má zkrácenou otevírací dobu v pracovní dny do 16 hodin. Z toho do 9 hodin je vstup umožněn pouze lidem starším 65 let, držitelům průkazu ZTP/P starším 50 let nebo zaměstnancům pečovatelských služeb a podobným profesím.
  • Finanční úřady v krajských městech fungují jen v pondělí a ve středu od 8 do 11 hodin.
  • Úřady práce nyní umožňují osobní jednání pouze ve výjimečných případech, a to po předchozí telefonické či e-mailové domluvě.
  • Pro krajské, obecní či živnostenské úřady není nařízená žádná jednotná otevírací doba, a proto si před jejich návštěvou vždy zkontrolujte aktuální otevírací dobu přímo na webu konkrétního úřadu.
  • Banky zůstaly otevřené, některé z nich však zkrátily otevírací dobu nebo dočasně uzavřely menší pobočky.

Které úřady a instituce jsou nyní zcela uzavřené?

  • Pobočky zdravotních pojišťoven. Komunikace je možná pouze telefonicky nebo e-mailem.
  • Finanční úřady v malých městech. Jedná se o pobočky s malým množstvím zaměstnanců. Kompletní seznam najdete ZDE.
  • Pobočky České pošty, které nemají zasklené přepážky. Které to jsou se dozvíte ZDE. Víkendový provoz je zrušený na všech pobočkách České pošty.

Pokud máte dotazy týkající se koronaviru, můžete využít speciální telefonní linku 1212 nebo informační linky Státního zdravotního ústavu 724 810 106725 191 367 a 725 191 370. Připravte se ale na to, že jsou aktuálně velmi vytížené a dovolatelnost tak může být delší.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat