PES hlásí stupeň číslo tři a další rozvolňování od 3. prosince

Česká republika se po více než měsíci konečně dočká většího rozvolnění. PES (protiepidemiologický systém) je nyní ve třetím oranžovém stupni rizika, a to znamená především otevření restaurací, maloobchodů, služeb nebo třeba vnitřních sportovišť. V případě, že se ale někde začne situace zhoršovat, přijde znovu zpřísnění.

Jaké zásadní změny nás čekají od 3. prosince

  • Restaurace, hospody, kavárny a další provozovny stravovacích služeb mohou za dodržení konkrétních bezpečnostních opatření přivítat opět své zákazníky. Otevřít již mohou také bary, herny, sázkové kanceláře a kasina. Obsadit lze v jeden čas pouze 50 % celkové kapacity podniku, u jednoho stolu smí sedět max. 4 osoby a v čase od 22 do 6 hodin musí být provozovny uzavřené. Personál je povinen nosit roušky, hosté si ji mohou sundat pouze na konzumaci jídla nebo nápojů. Povinná je také dezinfekce rukou, stolů a židlí (po každém zákazníkovi) a společných prostor. Je doporučeno upřednostňovat bezhotovostní platby. Jídelní koutky v nákupních centrech mohou fungovat pouze v režimu výdejního okna, dětské koutky musí prozatím zůstat uzavřené. 
  • Otevřít mohou také všechny maloobchodní prodejny a provozovny služeb (kadeřnictví, manikúra, masáže, solária, veřejné knihovny, lázně, apod.), zůstává zde limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních, udržování dvoumetrových rozestupů uvnitř provozovny i venku ve frontě, povinná dezinfekce rukou u vchodu, nošení roušky (pro zaměstnance i zákazníky) a upřednostnění bezhotovostní platby. Ruší se zákaz nedělního prodeje.
  • Bez omezení je nově rovněž poskytování ubytovacích služeb, tzn. že hotely, penziony a další ubytovací zařízení již mohou znovu poskytnout ubytování pro turisty. 
  • Končí také omezení volného pohybu osob. Ruší se zcela zákaz vycházení ve večerních a nočních hodinách a s ním také zákaz konzumace alkoholu na veřejně dostupných místech.
  • Otevírají se vnitřní sportoviště (fitness centra, bazény, wellness, apod.) pro individuální sporty do 10 osob s povinností nosti roušku (personál i cvičící), venku mohou trénovat vždy pouze 2 hrací týmy/skupiny. Amatérské i profesionální soutěže se i nadále musí konat bez přítomnosti diváků. 
  • Dále dochází k otevření hradů, zámků a dalších kulturních památek, na prohlídku však mohou skupiny max. deseti osob. 
  • Otevřít se mohou také galerie a muzea, návštěvníci však mohou v jeden čas zaplnit pouze 25 % kapacity daného zařízení.
  • Hromadných akcí ve vnitřních prostorách se smí zúčastnit max. 10 osob, pro venkovní prostory je poté limit stanoven na max. 50 osob.
  • Zvyšuje se také povolený počet osob na svatbách a pohřbech z původních 20 na 30 osob. Počet účastníků na bohoslužbách se bude řídit kapacitou kostela (1 osoba na 15 metrů čtverečních)

Co zůstává při starém

  • Kulturní zařízení, tedy kina, divadla, koncertní sály, cirkusy, varieté apod. mohou stále fungovat pouze bez přítomnosti diváků, tedy pro televizní přenos či internetové vysílání.
  • Stejná zůstanou i pravidla pro pracoviště – v kancelářích je doporučený home office, pravidelná dezinfekce, omezení služebních cest a koncentrace zaměstnanců či pravidelné testování. Ve výrobních prostorách pak budou i nadále platit dvoumetrové rozestupy či povinnost zakrytí dýchacích cest.
  • V platnosti zůstávají i dosavadní pravidla pro nošení roušek

Detailní informace najdete na oficiálních stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Komentáře

Odeslat