Gastro sčítá letní ztráty

Rozjezd sezóny byl skvělý. Gastronomie v květnu a červnu rostla meziročně až o 6 % a vše nasvědčovalo rekordnímu létu. Pak ale přišla studená sprcha. Data ukázala na jasného viníka, a to počasí. A to se letos bohužel nevydařilo.

Realita letní sezóny

Červenec se zapsal jako druhý nejchladnější za posledních 10 let a přinesl dokonce nižší teploty než červen. A ani srpen bohužel nepřinesl zlom, přestože teploty obvykle od března do srpna meziměsíčně rostou.

  • Meziroční propad červencových tržeb o 4 % je o to citelnější, že přišel po několika už tak slabých sezónách.
  • Chyběly i tradiční cyklo a pivní zastávky. Jen v červenci se tak tržby za pivo meziročně propadly o 9 %.
  • Lidé zkrátka zůstávali více doma. To nejhůře dopadlo na podniky v turistických oblastech, nejmenších destinacích, na sezónní kiosky a v ubytovacích službách.

Výjimkou v jinak pochmurné bilanci se staly kavárny. Hosté v sychravém počasí jednoduše hledali útočiště u šálku kávy nebo čaje.

Spropitné pod drobnohledem

Věděli jste, že dýško dnes nechávají čtyři z pěti hostů? Jeho průměrná výše přitom dosahuje 7 % (data získaná ve spolupráci s Qerko). Téma spropitného je navíc stále aktuálnější, protože se v budoucnu pravděpodobně dočká legislativních změn.

Pevně věříme, že podzim přinese lepší zprávy.

Komentáře

Odeslat