Kamarády Petra Mandrlu a Honzu Kroba (majitele školy vaření Fine Food Academy) spojuje láska k lahůdkám, výběrovým uzeninám, sandwichům a především chlebíčkům. Proto se rozhodli v červenci 2021 otevřít bistro Fine Deli v Českých Budějovicích a dělat tuto tradiční českou pochoutku po svém. Zapomeňte na oschlé chlebíčky jako z nádražního bufetu. Ve Fine Deli vám naservírují pětihvězdičkové lahůdky z nejkvalitnějších surovin, které se rozplývají na jazyku. Pokud si chcete pochutnat na něčem jiném, co v okolí jen tak neseženete, tady jste na správné adrese.
Fine Deli vzniklo už během covidu, to není ideální doba pro otevření gastro podniku. Jak jste se s tím poprali? „Rozváželi jsme lidem domů jídlo ala dodělej si sám. Všichni si tak mohli z našich předpřipravených surovin uvařit doslova během pár minut a bez nepořádku v kuchyni luxusní večeři. Nedlouho potom, jsme začali rozvážet obědy jak domů, tak i do firem a zvažovali otevření kamenného provozu. A když se nám jednoho dne z nenadání nabídl prostor, dlouho jsme neváhali a vrhli se na to.“
„Otevření bistra se seběhlo velice rychle. Dotykačka pro nás představovala nejrychlejší, nejjednodušší a nejkomplexnější řešení, protože jsme nepotřebovali jen kasu, ale i váhu a zároveň externí terminál s možností využití jako pokladna. Toto všechno Dotykačka nabízí, a proto jsme neváhali. Přijde nám přehledná a líbí se nám vzdálená správa a dohled, když zrovna nejsme v bistru.“
Česká klasika v novém kabátku
Chlebíčky jsou váš hlavní produkt a Češi jsou tak trochu chlebíčkový národ, tak čím se ty vaše liší od ostatních? „Co se týká chlebíčků, je to rozhodně česká klasika a tradice. Ale kdo říká, že se to musí točit pořád okolo šunkového a jarního? My jsme si je prostě udělali po svém. Samozřejmě, že u nás najdete i onu klasiku jako šunkový na bramborovém salátě nebo hermelínový. Ale i tyto klasiky jsme si upravili k obrazu svému. Např. na šunkovém chlebíčku najdete opravdu pořádný kus italské šunky, kterou u nás krájíme a náš domácí bramborový salát. Hermelínový je z naší vlastní pomazánky, do které přidáváme i sušené meruňky a rajčátka.“
A co ty netradiční varianty? Na co se můžou zákazníci těšit? „Určitě můžeme jmenovat třeba Trhanou kachnu teriyaki, Vepřová BBQ žebra s coleslawem nebo Veko-zelo-vepřo 😎. Chlebíčky nejsou na klasické vece, ale máme veky chlebové, které mají křupavou kůrku, a to je jedna z věcí, kterou naši zákazníci kvitují.“
Další část výroby tvoří sandwiche. Inspiraci čerpal Petr v Irsku, kde pobýval přes 5 let. „Sandwiche jsou tam standardním obědovým artiklem. A mě na nich baví to, že se fantazii meze nekladou a můžete do nich poskládat opravdu cokoliv. U nás teď máme takovou stálou nabídku plus k ní děláme různé speciály, které se obměňují.“
Plánujete párty? Žádný problém.
Dali jste si chlebíček nebo sandwich a chutnala vám šunka, mortadella nebo salám? Můžete si je jednoduše nechat nakrájet i domů. Jen tak na chuť nebo klidně ve větším množství na přípravu prvotřídního pohoštění pro přátele. Výběrové uzeniny a sýry, které bistro nabízí, pochází ze všech částí Evropy. Slovensko, Rakousko, Španělsko, Itálie, Maďarsko a další. „Díky sortimentu, který nabízíme, nás vyhledávají lidé, kteří chtějí připravit občerstvení domů na nějakou oslavu a nechtějí se s tím “patlat“ sami nebo firmy, které potřebují catering na různé porady, jednání nebo večírky. Nabídka je celkem široká přes chlebíčky, kanapky, mini sandwiche, nářezová degustační prkna až po něco sladkého, to zvládneme taky.“
Pro masožravce i vegetariány
Jaké jsou plány do budoucna? Budete rozšiřovat výrobu o další lahůdky studené kuchyně? „Teď momentálně pracujeme na nabídce salátů. Chceme připravit něco pro vegetariány, ale zároveň i pro ty, kteří si chtějí dát k obědu něco lehčího a nemají tolik času někde čekat na meníčko. Ale nebudou to klasické saláty, které znáte z lahůdkářství jako párkový a ševcovský mls, ale například Thajský nudlový, čočkový, středomořský kuskus atd.“ No, máme se na co těšit. Na vašich toulkách po Českých Budějovicích byste Fine Deli bistro rozhodně neměli minout.