Majitelé a provozovatelé obchodů dostanou dotaci od svého krajského úřadu

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo v roce 2021 Program podpory malých prodejen na venkově “OBCHŮDEK 2021+”, jehož cílem je udržení provozu maloobchodu v malých obcích. V letech 2021–2025  na něj bude uvolněno 195 mil. Kč a obchodníci si o dotaci mohou požádat na svém krajském úřadě.

Ekonomika se v posledních letech podobá jízdě na horské dráze. Sotva se obchodníci zotavili z následků vládních restrikcí v souvislosti s pandemií covid-19, musí se vyrovnat s dopady války na Ukrajině, energetickou krizí, cenami pohonných hmot a vysokou mírou inflace, která už překročila 17% hranici. Navíc čelí odlivu zákazníků, kteří mají ze stejných důvodů hluboko do peněženek a hledají cesty, jak ušetřit. Zejména malé venkovské prodejny se tak potýkají s existenčními problémy a některým z nich hrozí uzavření.   

Krizi by mohl zmírnit program “OBCHŮDEK 2021+” vyhlášený Ministerstvem průmyslu a obchodu. Dotační program financovaný ze státního rozpočtu je zaměřen zejména na podporu zachování provozu obchodů se základními potravinami a smíšeným zbožím na venkově a v malých obcích. 

Koho se dotace týká a na co ji můžete využít

Cílem programu je udržení provozu maloobchodu v obci do 1 000 obyvatel, nebo v obci do 3 000 obyvatel, jejíž místní části mají méně než 1 000 obyvatel a na jejímž území se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna spadající do CZ-NACE 47.11 Maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách. 

Můžete obdržet až 130 tisíc korun na financování provozních výdajů za měsíce leden až říjen 2022 nebo leden až prosinec 2022, podle rozhodnutí vašeho kraje, který stanovuje finální podmínky pro čerpání dotace. Tu poté můžete využít na:

  • Mzdy prodavačů/prodavaček a dalšího případného personálu prodejny.
  • Nájem za objekt prodejny vč. poplatků za energie.
  • Poplatky za telefony či internet.
  • Poplatky za platební terminál (poplatky za pronájem platebního terminálu či za jednotlivé uskutečněné transakce).

Informujte se, zda váš kraj využije finanční prostředky Ministerstva průmyslu a obchodu pro podporu venkovských prodejen. Bez zapojení vašeho krajského úřadu nebudete moci žádat o dotaci. Na stránkách projektu najdete aktuálně zapojené kraje včetně kontaktních osob, na které se můžete obracet. 

Požádejte si o platební terminál na 6 měsíců zdarma

Další významnou pomocí malým živnostníkům je stále aktuální program Česko platí kartou, ve kterém můžete získat platební terminál na půl roku zdarma. Ušetříte tak na poplatcích za uskutečněné transakce i za pronájem terminálu a získáte konkurenční výhodu. Stačí splnit tři jednoduché podmínky:            

  • Jste OSVČ nebo firma v soukromém či neziskovém sektoru nebo ve státní správě.
  • Váš obrat v bezhotovostních platbách nepřesáhne měsíčně 50 tis. Kč.
  • V posledních 12 měsících jste neakceptovali platby kartou.

Platební terminály jsou dnes již součástí každého moderního podniku a zákazníci preferují rychlé a bezkontaktní platby kartou, mobilem nebo chytrými hodinkami před hotovostí. Bezhotovostní transakce jsou bezpečné, pohodlné a pomohou vám k vyšším výdělkům. Našim zákazníkům, kteří si pořídili platební terminál, se zvýšil obrat v průměru o 24–27 %.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat