3. a 4. vlna EET se blíží – Kdo by se měl připravit?

V polovině září poslanci znovu hlasovali o novele zákona o EET. Přehlasovali senátní veto a vrátili třetí a čtvrtou vlnu do hry. Povinnost elektronicky evidovat tržby se tak už příští rok rozšíří na řemeslníky a zástupce takzvaných svobodných povolání, jako jsou právníci, lékaři nebo taxikáři. Výjimku dostali pouze soukromí poskytovatelé sociálních služeb nebo předvánoční prodejci kaprů.

Koho EET ve 3. a 4. vlně zasáhne?

EET se bude nově týkat téměř 800 profesí, mezi kterými jsou malíři pokojů, instalatéři, elektrikáři, nejrůznější řemeslníci, kadeřnice nebo pokrývači. Povinnosti evidovat tržby neuniknou ani kuriozní obory, jako je třeba chov velbloudů, pěstování tropického ovoce nebo kosmická doprava.

Kdy začne zákon platit?

Od 1. ledna 2023.

Jak bude evidování tržeb vypadat v praxi?

Nabízí se několik možností:

  1. NEJJEDNODUŠŠÍ ŘEŠENÍ DO TERÉNU  Zn.: Chci splnit povinnost a mít klid Řemeslníci a podnikatelé, kteří většinu času jezdí za zákazníky a mají chytré telefony, si mohou do mobilu stáhnout aplikaci, kam jednoduše zadají údaje o transakci. Finanční správa ji obratem potvrdí a přiřadí k ní speciální kód. Není nutné ani tisknout účtenku, stačí ji zákazníkovi poslat e-mailem.  Takový způsob je nejlevnější a zajišťuje splnění základní povinnosti. Jednou z osvědčených aplikací je například Profi Účtenka, která je zcela zdarma, a navíc vyniká uživatelskou jednoduchostí.
  2. NONSTOP ASISTENCE ZA MÁLO PENĚZ Zn.: Chci se mít na koho obrátit Další možností je například kombinace tabletu a malé přenosné tiskárny. I s nejnižším paušálem nabízí toto řešení i některé nadstavbové funkce, které mohou usnadnit podnikání – například rezervační systém. Zásadní přidanou hodnotu jsou ale asistenční služby, díky kterým si s nástrahami EET poradí i ti, kteří si s technikou nerozumí.  Nejzákladnější sestavou je Dotykačka MOBILNÍ. U menšího množství transakcí může být alternativou evidence z domu, do 48 hodin od jejich provedení. Náklady na pořízení pokladního řešení lze kompenzovat jednorázovou slevou na dani z příjmů.
  3. SPOUSTA NADSTAVBOVÝCH FUNKCÍ Zn.: Chci si usnadnit podnikání Určité profese mohou využít řadu doplňkových funkcí nad rámec pouhého evidování tržeb. Pro takové případy se vyplatí pořídit si bytelnější hardware (např. Dotykačka UNIVERZÁLNÍ nebo Dotykačka KOMPLETNÍ) a zvolit některý z tarifů pro náročnější. I v tomto případě není problém v kteroukoli denní i noční hodinu využít zákaznické asistence.
  4. OFFLINE REŽIM Zn.: Podnikáním si jen přivydělávám Lidé, kteří si podnikáním pouze přivydělávají, budou moci využít takzvanou off-line verzi EET. Podnikatelé, kteří ročně utrží nejvýše 600 tisíc korun v hotovosti a zaměstnávají maximálně dva pracovníky, budou moci sbírat účtenky a údaje z nich posílat finančnímu úřadu jen jednou za tři měsíce.
  5. BEZHOTOVOSTNÍ REŽIM Zn.: Odmítám EET řešit Podobně jako u prvních dvou vln EET se dá elektronické evidenci tržeb vyhnout striktním přijímáním bezhotovostních plateb, tedy karetními transakcemi a fakturací.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat