Odklad EET až na 1. ledna 2023

Poslední fáze EET, jejíž start byl původně plánovaný na 1. května 2020, prošla několika odklady. Nejprve se začátek posunul na 1. leden 2021 a nyní po posledním jednání vlády až na 1. ledna 2023, což je zatím nejdelší odklad vůbec. Vláda se tak rozhodla v souvislosti s pandemií korona viru.

Neumím si představit, že by podnikatelé, kteří teď mají existenční problémy, nyní sháněli pokladnu nebo vyřizovali autentizační údaje, uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády Alena Schillerová.

3. a 4. vlna EET se měla dotknout zejména drobných živnostníků a řemeslníků, kadeřnic, lékařů, advokátů, soukromých lektorů, fotografů, řidičů autoškol a dalších profesí. Stávající dvě vlny, které běží od prosince 2016 a března 2017 jsou platné pro podnikatele ve stravovacích či ubytovacích službách a v maloobchodě. Ti se nyní mohou rozhodnout, zda evidenci tržeb dočasně pozastaví nebo zda budou pokračovat s již nastavenými pokladnami. EET je nyní pro ně dobrovolné a některá pokladní zařízení umožňují vypnutí této funkce.

Budoucnost EET je nejistá také proto, že v roce 2021 budou volby do poslanecké sněmovny a v případě, že vyhrají strany, které EET zrovna nefandí, může dojít k jejímu úplnému zrušení.

Odklad EET zatím není platný, protože novelu zákona musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Poslanci budou o novele rozhodovat příští týden ve zkráceném řízení. O výsledku vás budeme samozřejmě informovat.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat