Na kávu do Polska? V Praze je espresso o pětinu dražší než ve Varšavě.

Zkoumali jsme poptávku po nejoblíbenějších druzích káv a srovnali jsme ceny napříč českým, slovenským a polským trhem. A výsledky jsou překvapivé. Pražské gastro podniky poráží v cenách nejen všechna ostatní velká města u nás, ale např. i Bratislavu nebo Varšavu. Za oblíbené espresso si tak zákazníci v české metropoli připlatí o pětinu více než v té polské. 

Podívali jsme se i na to, jak moc se ceny u nás a v zahraničí mění v čase. Praha ve srovnání s Varšavou a Bratislavou zdražila meziročně nejméně, přesto zdejší ceny kávy zůstávají nejvyšší. Před covidem byl tedy rozdíl v cenách na sousedních trzích ještě markantnější.

Espresso je stále volbou číslo jedna

U českých spotřebitelů z hlediska oblíbenosti jednoznačně vede espresso, a to napříč celým trhem. Je jedno, jestli je podnik uprostřed velkoměsta nebo na vesnici. Ve všech provozovnách se této kávy vypije srovnatelné množství. Stejně tak jsou téměř všude podobné i ceny. Ve třetím kvartálu se v českých gastro podnicích pohybovaly nejčastěji v rozmezí 39-41 korun. 

To ovšem neznamená, že by nikde nebylo kafe dražší. Uvedené rozmezí je průměr. Zhruba v desetině českých podniků ceny espressa převyšují 58 korun. Loni se přitom nejvyšší ceny tohoto nápoje pohybovaly kolem 53 korun. V hlavním městě Slovenska vyjde espresso v přepočtu nejčastěji na 38 korun, ve Varšavě dokonce jen na 35 korun. To je o pětinu míň než v Praze. A i prémiové podniky tam mají levněji. V Polsku se nejvyšší ceny espressa pohybují kolem 55 korun, na Slovensku kolem 49. Oproti Praze je to znatelný rozdíl.

Dobrou zprávou je alespoň to, že v porovnání se Slovenskem a Polskem roste u nás cena kávy za uplynulé tři roky nejpomaleji. Od září 2019 espresso v Praze podražilo o 20 %, zatímco v Bratislavě o 25 % a ve Varšavě dokonce o 33 %.

Turka válcuje capuccino

Druhým nejpopulárnějším druhem kávy je capuccino. Jeho obliba strmě roste zejména v posledních letech. V hlavním městě se ho aktuálně vypije stejné množství jako espressa, i když cena je v porovnání s espressem zhruba o třetinu vyšší, bezmála 55 korun. 

V ostatních lokalitách ale káva s čepicí našlehaného mléka zůstává pozadu. Platí pravidlo, že čím menší město, tím je spotřeba tohoto nápoje nižší. V menších městech se ho v porovnání s espressem vypije zhruba polovina.

V nejmenších obcích si naopak stále udržuje značnou popularitu tzv. turek, tedy káva s lógrem. Zatímco v Praze tento druh tvoří pouhá 2 % tržeb z prodejů kávy, v maloměstských podnicích je to až 15 %. Je to zkrátka taková česká specialita, kterou v okolních zemích v podstatě nenajdete.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat