„Dotykačka nám usnadňuje každodenní provoz.“

Trend bezobalového nakupování je stále v kurzu, a tak se koncept zero waste dostává i do menších měst. V Rosicích u Brna funguje už třetím rokem bezobalová prodejna Žůžo Labůžo, kterou vedou dvě sympatické dámy a k ruce mají praktického pomocníka, který hlídá tržby i skladové zásoby – Dotykačku.

Dotykačka nám šetří spoustu času, bez ní bychom vůbec nemohli fungovat. Díky skladovému systému máme přehled o zásobách. Pokladna nám usnadňuje každodenní provoz a pomáhá s inventurou.

Otevírat během covidu se paradoxně vyplatilo

Když paní Ivona odcházela před lety ze zaměstnání a její snacha Aneta nastupovala na rodičovskou dovolenou, rozhodly se spojit síly a otevřít si ve vlastních prostorách bezobalový obchůdek. Začátky byly těžké, neměly s podnikáním žádné zkušenosti, a navíc otevíraly měsíc po vyhlášení pandemie covidu 19. To jim ale paradoxně spíše pomohlo: Šly jsme do toho tak trochu po hlavě a vše se učily za pochodu. Když si na to člověk přijde sám, tak z toho pak má i větší radost, že se mu to povedlo.“ 

Během covidu musela většina provozoven uzavřít a drtily je tvrdé restrikce. Obchody s potravinami a drogerií ale mohly zůstat otevřené: Lidé přestali dojíždět do zaměstnání, měli více času a náš obchůdek byl pro ně nový, a tudíž zajímavý.” Poslední rok už mohou říct, že mají stálou klientelu, která se k nim ráda a pravidelně vrací. Přesto o nich spoustu místních stále neví, a to je velká škoda, protože obchůdek nabízí kromě základních potravin a drogerie také dárkové zboží, kosmetiku, bižuterii, kávy a čaje, koření a hromadu chutných balíčků pro všechny, co rádi mlsají. V rámci věrnostního programu navíc sbíráte za nákup nálepky, které na konci vyměníte za sladkou či slanou odměnu.

Drží nás spolupráce s velkými firmami

Výrazný podíl tržeb tvoří výroba dárkových balíčků pro firmy. Kornouty s logem společnosti a mašlí v barvě brandu jsou milým dárkem pro zaměstnance nebo chutným občerstvením na školeních. Pravidelnými odběrateli jsou např. pražská Generali Investments nebo výrobce plynových kotlů Thermona v Zastávce u Brna. Personalizované mikulášské balíčky zase dělají radost malým hokejistům z týmu Komety Brno. Objednávky jsou nárazové, hlavní sezónu máme před Vánoci, to balíme stovky kornoutů denně. Zvýšený zájem o produkty je ale i na Valentýna, MDŽ, den matek nebo na konci školního roku, kdy děláme kornouty pro paní učitelky. Jsme na to jen my dvě, takže je to náročné.” 

Rozhodně se ale nebrání novým zakázkám, s jejichž balením by mohl pomoci šikovný brigádník. Hledáte vhodný dárek pro své zaměstnance nebo obchodní partnery?  Kornouty namíchané z ořechů nebo sušeného ovoce jsou skvělou volbou, protože nejlepší dárek je takový, který se dá sníst 😋.

Dotykačku jsme potkávali u ostatních obchodníků

Pokladní systém pro bezobalové provozovny musí nezbytně obsahovat také certifikovanou obchodní váhu, na které se váží valná většina prodávaného zboží. Ivona s Anetou se po krátkém průzkumu rozhodly pro Dotykačku: Neměly jsme žádnou zkušenost s jiným pokladním systémem. Dotykačku jsme potkávaly u obchodníků v okolí, tak jsme se rozhodly ji zkusit. Později jsme přikoupily ještě zákaznický displej, na kterém promítáme fotky našich balíčků. Nedávno jsme řešily převod IČ a musím pochválit skvělou komunikaci po emailu.” 

Aby uspokojily poptávku po platbě kartou, zavedly současně s pokladnou také platební terminál: Kartou platí hodně lidí, je to pro ně pohodlnější a většinou i více utratí.” Jednou za čas vyjíždí na farmářské nebo vánoční trhy do okolních měst a vesnic. Společnost jim dělá malá přenosná pokladna, kterou používají jen v sezóně. 

Jednou z výzev, která je v budoucnu čeká je zprovoznění e-shopu s vlastní dopravou, aby své produkty mohly dostat k co nejvíce zákazníkům. Když se bude dařit, přijde pravděpodobně i na otevření další kamenné prodejny. Držíme palce a přejeme hodně spokojených zákazníků. 

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat