Café au Chat Noir – kousek Paříže v Jižních Čechách

Dotykačka nám výrazně šetří náklady, díky možnosti více IČO na jedné pokladně.

Manželé Teskovi v Českých Budějovicích již 12 let provozují francouzskou kavárnu s romantickým názvem Café au Chat Noir. Najdete ji na náměstí Přemysla Otakara ll. v prvním patře domu s číslem popisným 21 a rozhodně stojí za návštěvu.

Atmosféra kavárny s vůní palačinek spolu s hudbou francouzského šansonu vytváří příjemné místo k odpočinku přímo v centru města. V létě mohou hosté posedět na zahrádce a zaposlouchat se v každou celou hodinu do jedné ze čtyřiceti melodií zvonkohry, znějící z věže historické budovy radnice.

Pan Teska dříve pracoval 10 let jako jediný zaměstnanec v rodinné vídeňské kavárně, kde načerpal spoustu znalostí z oboru. Na základě těchto zkušeností se rozhodl osamostatnit a troufnul si otevřít vlastní kavárnu. Paní Tesková je rovněž vyučená v oboru a později se naučila i cukrařinu, takže si dnes všechny zákusky a dorty kromě medovníku vyrábí sami. Můžete zde mimo jiné ochutnat nadýchané tiramisu, báječný štrůdl nebo domácí ořechový dort.

Kavárna sídlí v prvním patře a vede k ní točité schodiště. Nalákat první zákazníky tak nebylo vůbec jednoduché, protože na placenou reklamu nebylo ze začátku dostatek financí. Trvalo zhruba tři čtvrtě roku, než začali zákazníci více chodit. Jejich výrazný odliv poté způsobil protikuřácký zákon, jelikož kavárna byla do té doby kuřácká a 90 % zákazníků chodilo rituálně na kávu s cigaretkou. Naštěstí se ale našli i tací, kteří zůstali kavárně věrní i po zákazu kouření a k nim postupně přibývají nové tváře.

Již od začátku podnikání mají manželé jasně rozdělené role. Kuchyně je královstvím paní Teskové, zatímco o bar a přípravu kávy se stará její manžel. Každý z nich funguje pod svým IČ, které je vyznačeno u jednotlivých položek v nabídkovém listu. Jelikož na toto jejich původní pokladní systém nebyl připravený a nevyhovoval ani finančně, rozhodli se přejít na Dotykačku, která tuto funkci obsahuje. S technickými problémy se nepotýkají a Dotykačku mohou vřele doporučit. Že vše funguje tak jak má, potvrdila i kontrola z finanční správy, která kavárnu navštívila v rámci kontrolního nákupu a neshledala žádné nesrovnalosti. 

Manželé Teskovi mohou být na své podnikání právem pyšní i z toho důvodu, že ze sedmi kaváren na náměstí jsou jedinými původními majiteli. Jejich dobré jméno se šíří díky poctivé práci a spokojeným zákazníkům, kteří se sem rádi vracejí.

Tři otázky na konec:

Co vás vedlo k otevření právě francouzské kavárny?

V patře nad námi sídlí francouzská aliance, takže se to nabízelo. První myšlenkou bylo vytvořit česko-francouzský klub, nakonec z toho vznikla kavárna.

Jaké byly vaše začátky a reakce prvních hostů?

Začátky byly velmi těžké, ale když má člověk vizi a náboj, tak leccos překousne. Byli jsme plni energie a šli jsme do toho naplno. Reakce hostů byly fantastické. Svým doporučením nám dělají reklamu a rádi se k nám vracejí. Máme hodně stálých zákazníků.

Co pro váš provoz bylo důležité při výběru pokladního systému?

Rozhodující byla cena. Jsme malý podnik, musíme si hlídat náklady. V kavárně jsme jen s manželkou, máme malý sklad a nevyužíváme ani prodejní reporty a další různé analýzy. Vystačíme si ze základními funkcemi, proto je pro nás přínosem nízký tarif nebo možnost slevy za dlouhodobé předplatné.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat