Velikonoce 2021

Velikonoce 2021 budou opět v nouzovém stavu, prodej pomlázek ale dostal zelenou

Vzhledem k aktuálním platným opatřením vlády ČR a neustále trvajícímu nouzovému stavu, proběhnou letošní Velikonoce v podobném režimu, jako ty loňské. Co se týká volného pohybu osob nebo neomezeného prodeje zboží, tam jsou restrikce podstatně tvrdší než v roce 2020. Na oba státní svátky navíc musí většina provozoven zůstat zavřená. Pojďme se společně podívat, jak takové Velikonoce v nouzovém stavu vlastně vypadají.

Které prodejny mohou být otevřené (mimo státní svátky)

V tomto směru se nic nemění oproti předchozím dnům. Žádné výjimky uděleny nebyly a tak nadále mohou zůstat otevřené pouze obchody se základním zbožím jako jsou např.:

  • prodejny potravin a drogerie
  • lékárny, optiky
  • prodejny krmiva, osiva, zahrádkářské nebo domácí potřeby
  • květinářství a zahradnictví
  • tabákové výrobky
  • pohonné hmoty atd.
  • kompletní seznam povolených prodejen najdete v našem předchozím článku.

Je povolený prodej velikonočního sortimentu?

V minulých dnech probíhala náročná jednání vlády se Svazem obchodu a cestovního ruchu a také s Hospodářskou komorou. Výsledkem je stanovisko, které oficiálně povoluje prodej velikonočního sortimentu bez omezení. Aktuálně otevřené provozovny tak mohou nabízet tradiční pomlázky, výrobky z proutí, velikonoční dekorace, jarní květinové vazby a další tématický sortiment.

A jak to bude na Velikonoční pondělí?

Zákon č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě, zakazující prodej ve vybrané státní svátky, se sice ani letos o Velikonocích neuplatní (jednoduše řečeno „neplatí“), protože je nouzový stav, nicméně prodej v maloobchodě nebude možný z důvodu krizových opatření Vlády ČR. Ve dnech státních svátků navíc neplatí výjimky pro potraviny, drogerie, prodejny novin a časopisů a další provozovny. Po oba státní svátky (Velký pátek 2. dubna 2021 a Velikonoční pondělí 5. dubna 2021) musejí být uzavřeny všechny provozovny s výjimkou čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a některých stravovacích služeb. Podrobný výklad najdete ve zprávě České obchodní inspekce.

Omezení volného pohybu osob stále platí!

Naše země se oproti loňskému roku nachází aktuálně v tzv. lockdownu s výrazným omezením volného pohybu osob. Zakázáno je především překročit hranice okresu, ve kterém žijeme (s výjimkou cesty k lékaři, do zaměstnání nebo na úřad), stejně jako shromažďování osob na veřejnosti nebo návštěva příbuzných, které s námi nežijí ve společné domácnosti.

Výše uvedená nařízení prakticky znemožňují tradiční velikonoční koledování a vláda tak vyzývá občany, aby je dodržovali v maximální možné míře.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat