Restauratéři se konečně dočkali, zahrádky otevírají od 17. května

Epidemie je na ústupu a počty nově nakažených i hospitalizovaných pacientů nadále klesají. Vláda ČR proto pokračuje v avizovaném rozvolňování protiepidemických opatření a od pondělí 17. května se tak mohou otevřít např. letní zahrádky restaurací a kaváren. Další uvolnění se bude týkat také kultury, ubytovacích zařízení nebo škol. Přinášíme vám přehledný souhrn těch nejdůležitějších změn, které nás v nejbližší době čekají.

Otevření letních zahrádek

Jednou z nejočekávanějších změn, na kterou se po 5 měsících uzávěry těší majitelé restaurací a kaváren, ale také široká veřejnost je bezpochyby otevření letních zahrádek, předzahrádek a teras. Podporuje ji také iniciativa Bezpečná restaurace, která vznikla jako společný závazek hospodských a personálu s výzvou k hostům dodržovat jednoduchá pravidla. Pro všechny letní zahrádky tak bude platit následující:

  • Vstup na letní zahrádku je možný osobám s ukončeným očkováním, negativním antigenním nebo PCR testem, případně s potvrzením o prodělaném onemocnění v posledních nejvýše 180 dnech. PCR test nesmí být starší než 7 dní, u antigenního je platnost pouze 72 hodin. Provozovatelé restaurací sice nemají povinnost vyžadovat po zákazníkovi předložení testu, namátkové kontroly ale bude provádět policie nebo hygiena a v případě nesrovnalostí hrozí pokuta. Ta se však bude týkat vždy pouze daného zákazníka, nikoliv provozovatele letní zahrádky.
  • U vstupu je třeba umístit dezinfekci pro zákazníky a zajistit také pravidelnou dezinfekci vnitřních prostor a všech povrchů.
  • U jednoho stolu smí sedět max. čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.
  • Mezi jednotlivými stoly je třeba dodržovat vzdálenost min. 1,5 m, stejná vzdálenost by měla být dodržena také mezi stoly a kolemjdoucími.

Kulturní akce pod širým nebem

Rozběhnout se mohou konečně také kulturní a společenské akce ve venkovních prostorách, kde se nově může sejít až 700 lidí. Podmínky pro účastníky budou stejné, jako v případě letních zahrádek, tedy očkování, test nebo prodělaná nemoc. V nejbližší době bude vláda projednávat také uvolnění pro vnitřní akce, předpokládá se, že od 24. května by se mohly pořádat pro maximálně 500 lidí.

Ubytovací zařízení

Hotely, penziony, apartmány a další ubytovací zařízení si na otevření budou muset ještě chvíli počkat. S omezenou kapacitou by mohli otevřít od 24. 5. O podmínkách se zatím stále jedná. 

Ostatní

  • Z původních 20 % se zvyšuje maximální počet možných návštěvníků zoologických či botanických zahrad nově na 50 % celkové kapacity.
  • V nemocnicích a sociálních zařízeních budou znovu povoleny návštěvy.
  • Končí distanční výuka u prvních stupňů základních škol v celé ČR a u druhých stupňů základních škol ve vybraných krajích (Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém a v Praze). Pokud bude epidemie i nadále klesat, o týden později bude zrušena distanční výuka druhých stupňů ZŠ i SŠ ve zbytku republiky.
  • Od 31. 5. jsou povoleny školy v přírodě.

Kompletní výčet a přesné znění jednotlivých nařízení najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat