Otevřete dveře zelené, nejen na Zelený čtvrtek

K Zelenému čtvrtku neodmyslitelně patří zelené pivo. Prozradíme vám, kde se vzalo, co dalšího by na vašem sezónním jídelníčku nemělo chybět a jak zvládnout obsluhu na zahrádce rychleji.

Velikonoce jsou spojené s mnoha zvyky a tradicemi. Např. na Zelený čtvrtek bychom měli zařadit do jídelníčku něco zeleného, protože právě tato barva symbolizuje obnovu a naději. Restaurace tak nabízí svěží jarní pokrmy, a protože jsou Češi vášnivými konzumenty piva, není divu, že se do zelené barvy zahaluje na jeden den i tento jinak zlatavý mok. Kde se vzalo zelené pivo?

Z brněnské speciality celonárodním fenoménem

Zvyk pití zeleného piva pochází z Irska a je spojen s oslavami dne svatého Patrika. U nás se tato tradice začala psát v roce 2006 v Brně. Dříve se zelené pivo dodávalo pouze do vybraných restaurací na Moravě, ale jeho obliba rychle vzrostla natolik, že je dnes k dostání už prakticky kdekoliv. Budete ho nabízet i vy? Pokud ano, nezapomeňte o tom včas informovat vaše zákazníky, např. prostřednictvím sociálních sítí.

Třináctistupňový mok, za kterým se na Zelený čtvrtek každoročně vydává do restaurací a hospod tisíce Čechů, má světle zelenou barvu, vysoký říz, jemnou hořkost a hustou pěnu. Receptura je samozřejmě přísně tajná, ale je známo, že zelenou barvu mu dává příměs přírodních extraktů, jako je například špenát nebo kopřiva. 

Pusťte zelenou do kuchyně

Zelený čtvrtek je ideálním dnem pro podávání lehkých zeleninových jídel. Zařaďte do menu bezmasé pokrmy a pohrajte si se zelenými ingrediencemi. Inspirací může být např. jarní salát s avokádem a řeřichou, zeleninová polévka, domácí těstoviny s bazalkovým pestem, špenátové lasagne nebo třeba rizoto s hráškem a kozím sýrem. Velmi populární je také jarní nádivka z čerstvých mladých kopřiv. 

Kromě již zmíněného zeleného piva vsaďte na osvěžující ovocné a zeleninové džusy nebo domácí limonády s bylinkami. Na výzdobu stolů i letní zahrádky se skvěle hodí aranžmá z jarních cibulovin nebo živé květiny. Můžete použít také zelené ubrusy, svíčky, ubrousky a další dekorace a nezapomeňte ani na osvětlení. Solární lampy, lucerny nebo barevné lampiony zpříjemní venkovní posezení a nezruinují peněženku.

Připravte se na plnou zahrádku

Jen co se sluníčko ukáže v plné síle, nedočkaví zákazníci doslova zaplaví letní zahrádky. A nic neotráví žíznivého hosta tak, jako pomalá nebo nefunkční obsluha. Pořiďte vašim číšníkům a servírkám praktického pomocníka, se kterým budou objednávky létat rychlostí světla od stolu až do kuchyně. Mobilní číšník na platebním terminálu ušetří personálu desítky kroků denně, sníží pravděpodobnost chyb v objednávkách a pomůže odbavit více hostů ve stejném čase. A spokojený zákazník = vyšší spropitné 😉. Mimo jiné, i s tím si dokáže Mobilní číšník poradit, stejně jako s bezkontaktní platbou a tiskem účtenky. 

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat