lockdown v česku

Lockdown v ČR a další zavírání provozoven od 1. 3. (aktualizováno)

Od pondělí 1. března dochází k dalšímu zpřísňování protiepidemických opatření, současně zůstávají v platnosti i ta dříve přijatá. Jaké provozovny musí znovu zavřít, čeká nás další lockdown? Do kdy potrvá nouzový stav a jaká další nařízení nově platí? To vše jsme pro vás shrnuli do několika bodů.

Nouzový stav

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na celém území České republiky od 27. února na dobu třiceti dnů. Díky tomu může vydávat nařízení nad rámec schváleného pandemického zákona, jako např. omezení pohybu, zákaz nočního vycházení, zákaz shromažďování nebo tzv lockdown apod.

Omezení pohybu

S účinností od 1. do 28. března je zakázáno až na výjimky cestování mimo okres bydliště. V některých případech je možné pobývat pouze v katastrálním území obce, ve které máte bydliště. V případě Prahy nedochází k rozdělení na jednotlivé městské části a hlavní město je pro toto nařízení považováno za jednu obec. Rovněž okresy Brno-město a Brno-venkov se považují za jeden a je tedy možné mezi nimi cestovat za účelem práce, nákupů nebo péče o osobu blízkou.

Na dodržování bude dohlížet 26 000 policistů a 5 000 vojáků, kontroly budou namátkové a budou se týkat nejen silnic a dálnic, ale také vlaků a autobusů. Čeho přesně se omezení týká uvádíme níže:

  • Je-li z povahy vaší činnosti nemožné pracovat z domu, pro cestu do zaměstnání je nově potřeba potvrzení od zaměstnavatele.
  • Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres bydliště je nutné vyplnit čestné prohlášení či formulář, ve kterém uvedete kam jedete a z jakého důvodu.
  • Nákupy potravin jsou povoleny jen v rámci okresu a na nákup je třeba cestovat pouze v nezbytném počtu osob. 
  • Cesty do přírody a za sportem budou možné jen na území obce, nikoli celého okresu, od 21h do 5h poté stále platí zákaz nočního vycházení. Pozor, od 21. 3. dochází k částečnému uvolnění tohoto opatření a lidé se tak v rámci volnočasových aktivit mohou pohybovat po území celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště. 
  • Návštěvy příbuzných ani v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.
  • Pokud lidé pravidelně pobývají na dvou či více místech, musí si vybrat jedno z nich, kde chtějí po dobu tří týdnů pobývat. To platí například i pro partnery, kteří žijí na dvou místech a jen občas spolu.
  • Je možné pobývat na vlastní chatě, chalupě či jiné rekreační nemovitosti mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, pokud tam občan bude v den účinnosti nového omezení. Pak se bude považovat za jeho bydliště. V takovém případě je nutné na místě zůstat po celou dobu nařízení, tedy min. 3 týdny.

Uzavření provozoven

S platností od 1. 3. 2021 také musí znovu zavřít některé provozovny, jako např. prodejny dětského textilu a obuvi, papírnictví nebo prodejny zbraní a střeliva. Výjimky pro obchody a služby tak byly zredukovány zhruba na polovinu. Provozovny, které musí zavřít jsou zabarveny žlutě.

Roušky a respirátory

Podomácku vyrobené látkové roušky, šály a šátky již nejsou považovány za dostatečné. Od 1. března platí povinnost nosit všude na zastavěném území obce chirurgickou roušku. Výjimka platí jen případě, že je člověk sám v přírodě. Ochrana dýchacích cest bude povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami.

Na místech, kde je větší koncentrace lidí, bude povinný respirátor FFP2 (nebo KN95) bez výfukového ventilu. Kde všude je povinný respirátor jsme vás informovali v jednom z našich předchozích článků. Najdete v něm také výjimky, které jsou od nošení ochrany nosu a úst zcela osvobozeny.

Školy

Dochází k úplnému uzavření základních i mateřských škol a dětských skupin. Žáci, kteří se dosud učili prezenčně ve škole tak přejdou od 1. března na distanční výuku. V provozu zůstanou jen školy a mateřské školy pro děti do deseti let zdravotníků a zaměstnanců Integrovaného záchranného systému.

Všechna aktuálně platná nařízení najdete na webu Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat