Konsolidační balíček a změny v DPH: Co to znamená pro vaši firmu?

Od 1. ledna příštího roku se očekává zásadní změna v systému DPH v České republice. Vláda ve svém konsolidačním balíčku, který obsahuje 58 opatření, schválila mimo jiné redukci počtu sazeb DPH z dosavadních tří na dvě a zavádí nulovou sazbu DPH pro knihy. Pojďme se společně podívat na to, jakých oblastí se změna nejvíce dotkne a jak vše nastavit ve vaší pokladně.

Potraviny a léky si polepší, za pivo nebo nový účes si zákazníci připlatí.

Základní sazba DPH zůstane na 21 procentech, zatímco původní snížené sazby 15 a 10 procent se sjednotí do jediné 12 procentní sazby. V té budou hlavně potraviny, léky, ale také ubytovací a stravovací služby. Do vyšší sazby se přesunou některé služby, jako kadeřnictví a holičství, dodání řezaných květin nebo třeba točené pivo.

Toto opatření má zjednodušit a zefektivnit systém DPH, snížit možnosti pro daňovou optimalizaci a odstranit nesrovnalosti, jako je aplikace různých sazeb DPH na točené pivo. Sjednocením snížených sazeb DPH také dojde ke snížení daně na řadu zboží a služeb. Nejvýraznější změnou je pak snížení DPH u knih na nulu. Tuto novinku ocení jak prodejci knih, tak např. papírny. 

Pro lepší přehled jsme pro vás připravili infografiku, která znázorňuje, do jaké sazby DPH se zařadí konkrétní zboží a služby od 1. ledna 2024.

Jak změnu DPH nastavit v Dotykačce

Sestavili jsme pro vás podrobný návod, jak postupovat v procesu změny sazeb DPH, které vejdou v platnost 1.1.2024, přičemž nastavení můžete provést i dříve, pokud budete mít přes svátky zavřeno. Zvolit si můžete ze dvou variant podle toho, která vám je pohodlnější – nastavení přímo v pokladně nebo přes Vzdálenou správu. 

26 responses to “Konsolidační balíček a změny v DPH: Co to znamená pro vaši firmu?”

  1. Dobrý den, prosím o info : Vařím na restauraci jídla a vyvážím je na větší zakázky. Teď jsem mněl 15% DPH nyní bude 12% DPH…????

    děkuji za info Jošek

    • Dobrý den, Dalimile, děkujeme za vaši zprávu.

      Stravovací služby (NACE 56), s výjimkou podávání nápojů jiných než pitné vody, budou od 1. 1. 2024 nově podléhat snížené 12% DPH. Přesné znění nařízení včetně všech výjimek stanovuje zákon č. 235/2004 Sb., který již najdete zveřejněný ve sbírce zákonů. Celou problematiku změny DPH včetně návodu, jak vše jednoduše nastavit v Dotykačce, probereme 14. 12. na online školení ZDARMA. Přihlásit se můžete na https://dotykacka.cz/skoleni.

      V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit. Přejeme vám příjemný den. Tým Dotykačky

  2. Dobrý den, do jaké sazby DPH bude patřit zpracování ryb na zakázku? A bude se lišit prodej ryb ke konzumaci a prodej ryb jako násada z pohledu DPH?

    • Dobrý den Marku,

      díky za váš dotaz.

      Jestliže svoji činnost nenajdete v seznamu pro sníženou 12% sazbu DPH, a nejedná-li se o prodej knih, který podléhá nulové dani, pak bude s největší pravděpodobností patřit do základní sazby DPH ve výši 21 %. Doporučuji nastudovat zákon č. 235/2004 Sb., který podrobně popisuje problematiku DPH od 1. 1. 2024, případně kontaktujte svého daňového poradce.

      14. 12. rovněž pořádáme online školení, jehož hostem bude také účetní firma, budete mít tedy příležitost, zeptat se na vše, co vás zajímá. Přihlásit se můžete na https://dotykacka.cz/skoleni.

      Děkujeme a přejeme vám pěkný den. Tým Dotykačky

  3. Promiňte, ale to myslíte opravdu vážně, že “Přesné znění nařízení včetně všech výjimek stanovuje zákon č. 141/1961 Sb., který již najdete zveřejněný ve sbírce zákonů.” – neboť opravdu nechápu co má společného trestní řád se zněním nařízení a výjimek pro DPH.

    • Dobrý den,

      chybička se vloudí, děkujeme za upozornění. Jedná se o zákon č. 235/2004 Sb. Omlouváme se za nepřesnost.

      Pěkný den, tým Dotykačky

  4. Dobrý den, chápu tedy dobře, že u veškerých nealko nápojů (nealko, káva, čaj, ovocné limonády…)bude DPH z 10 na 21 procent, tedy nejen u točeného piva??

    • Dobrý den, Šárko, děkujeme za vaši zprávu,

      podle zákona č. 235/2004 Sb. bude do snížené 12% sazby DPH patřit poskytování stravovacích služeb (NACE 56) s výjimkou podávání nápojů jiných než pitné vody a vybraných nápojů, které jsou v zákoně podrobně specifikovány. Zákon je již zveřejněný ve sbírce zákonů, doporučuji vám tedy pečlivě ho nastudovat, případně kontaktovat vašeho daňového poradce.

      Můžete se rovněž přihlásit na naše školení, které pořádáme 14. 12. online a jehož hostem bude také zástupce účetní kanceláře, který vám ochotně zodpoví vaše dotazy.

      Děkujeme a přejeme vám krásný den. Tým Dotykačky

  5. Pavlína
    Dobry den máme zahradnictví prodáváme okrasné dřeviny v kontejnerech ,semena,ovocné stromky puvodní sazba 15procent.
    kam budeme spadat 12 nebo 21 Děkuji moc

    • Dobrý den, Pavlíno,

      doporučuji nastudovat zákon č. 235/2004 Sb., který podrobně popisuje problematiku DPH od 1. 1. 2024. Pokud svoji činnost nenajdete v seznamu pro sníženou 12% sazbu DPH, pak bude pravděpodobně spadat pod základní sazbu DPH ve výši 21 %.

      14. 12. pořádáme online školení, jehož hostem bude také účetní firma. Přihlaste se na https://dotykacka.cz/skoleni a budete mít příležitost, zeptat se na vše, co vás zajímá.

      Děkujeme a přejeme vám krásný den. Tým Dotykačky

  6. Dobrý den,
    chci se zeptat jak nastavím 0% DPH? V dotykačce mám zatím na výbvěr jenom 10, 15 a 21 a přepsat mi to bohužel nejde…. stejný problém s 12%… zatím tam nenmám tuto volbu. Děkuji

    • Dobrý den, Jakube, děkujeme za váš dotaz.

      Vytvoření/smazání daňových sazeb nebo hromadnou změnu DPH pro vybrané produkty lze provést přes Vzdáenou správu nebo také na pokladně v editoru daňových sazeb. Podrobný návod najdete v manuálu na https://manual.dotykacka.cz/nastaveni-zdaneni.html?q=0+dph nebo volejte 24/7 na linku 221 221 331 a kolegové z technické podpory vám s nastavením pomohou.

      Doporučuji vám také přihlásit se na naše online školení zdarma, které proběhne ve čtvrtek 14. 12. a bude se věnovat právě změnám v DPH a jejich správnému nastavení v Dotykačce. Registrujte se na https://dotykacka.cz/skoleni. Budeme se na vás těšit.

      Děkujeme a přejeme vám příjemný den. Tým Dotykačky

  7. Dobrý den ,krmivo pro zvířata bude v jaké sazbě dph ,děkuji.Zatloukalová

    • Dobrý den, Andreo, děkujeme za váš dotaz.

      Jestliže svoji činnost nenajdete v seznamu pro sníženou 12% sazbu DPH, a nejedná-li se o prodej knih, který podléhá nulové dani, pak bude pravděpodobně patřit do základní sazby DPH ve výši 21 %. Doporučuji nastudovat zákon č. 235/2004 Sb., který podrobně popisuje problematiku DPH od 1. 1. 2024, případně kontaktujte svého daňového poradce.

      14. 12. pořádáme online školení, jehož speciálním hostem bude zástupce účetní firmy, který ochotně zodpoví vaše dotazy. Přihlásit se můžete na https://dotykacka.cz/skoleni. Budeme se na vás těšit.

      Děkujeme a přejeme vám pěkný den. Tým Dotykačky

  8. Dobrý den, mám restauraci , která je otevřena NON-STOP. Mohu přednastavit DPH dopředu, aby došlo ke změně v pokladně až 1.1.2024 .Nebo musím počkat do půlnoci 2023. Děkuji Kurtincová

    • Dobrý den, Andreo, děkujeme za váš dotaz.

      Obě varianty jsou možné. Vytvořili jsme speciální stránku s podrobným návodem, jak můžete změnu DPH v Dotykačce nastavit, ať už nyní nebo až od 1. 1. 2024. V případě, že si s některým krokem nebudete vědět rady, neváhejte kdykoliv volat na nonstop linku technické podpory na tel. č. 221 221 331 a kolegové vás ochotně navedou, jak postupovat.

      Přejeme vám krásné svátky a šťastný vstup do roku 2024. Tým Dotykačky

  9. Dobrý den.
    Chtěl bych upřesnit problematiku sazby DPH u nápojů. Jedná se o poměrně nepřehlednou situaci. A domnívám se, že diskuse je na místě.
    Pitná kohoutková voda s 12% DPH nesmí být nijak dochucená šťávou, sirupem, sladidlem, ovocem! Neperlivá voda v lahvi prodaná v pohostinství bude s 21% DPH.
    Pitná kohoutková voda ozdobená např. lístkem máty na či do sklenice – 12% DPH. Citron? Naříznutý plátek citrónu dekorující skleničku kohoutkové vody je 12 % DPH, ale když ho hodím dovnitř, už jsem v 21 % DPH.
    A teď pozor!!!!: mléko se také může pochlubit sazbou 12 %, a to i přesto, že do něj můžete přimíchat skoro cokoli, co mu nezmění základní charakter. Ovoce, jiné nápoje, med, dokonce i čaj. Sazba 12% DPH bude platit také pro mléko kravské, kozí, tekuté mléčné výrobky jako je podmáslí, mléko, jogurtové mléko, kefír a acidofilní mléko, našlehané teplé mléko samotné. Dále sem patří veškeré rostlinné alternativy mléka – sójové mléko, nápoje na bázi ořechů (mandlové, kokosové mléko…), nápoje na bázi obilovin (rýžové či ovesné mléko) a nápoje na bázi semen (např. makové mléko, konopné mléko, sezamové mléko..). Veškerá mléka, tekuté mléčné výroby a jejich rostlinné alternativy, které obsahují přidaný cukr či jiná sladidla (např. mléko s medem, s cukrem..), ovoce (např. mléčný koktejl s jahodami), ořechy, kakao, čokoládu, koření, rostliny či část rostlin, obiloviny či jiné potraviny (např. mléčný koktejl se zmrzlinou..). Nesmí nikde být alkohol!!!!
    Ale káva? To už je jiný příběh. Káva mléko přemění a sazba vyskočí na 21 %.
    Káva s mlékem nebo mléko s kávou (latté, flat white…) či smetanou, čaj, alko či nealko pivo, ovocné, zeleninové šťávy, minerální vody, limonády včetně domácích – sazba 21% DPH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Dobrý den, Tomáši,

      děkujeme za obsáhlé doplnění. U těch nápojů je to opravdu celkem oříšek. Podrobná specifikace je uvedena rovněž v zákoně č. 235/2004 Sb., který se týká právě aktuální změny sazeb DPH.

      Mějte krásný den. Tým Dotykačky

  10. Dobrý den, jsme podnik, který se skládá z restaurace, bowlingu, sauny a fitka.
    Poprosila bych o upřesnění DPH od 1.1.2024 u sauny, bowlingu a fitka – jednotlivý vstup a permanentka.
    Předem moc děkuji Plošticová

    • Dobrý den, Karolíno, děkujeme za položený dotaz.

      Mrkněte na zákon č. 235/2004 Sb., který podrobně popisuje problematiku DPH od 1. 1. 2024. Pokud svoji činnost nenajdete v seznamu pro sníženou 12% sazbu DPH, pak bude pravděpodobně spadat pod základní sazbu DPH ve výši 21 %. Můžete se také obrátit na svého daňového poradce.

      Děkujeme a přejeme vám úspěšný start nového roku. Tým Dotykačky

  11. Dobrý den, v jaké sazbě bude například Chai latté, když se připravuje z mléka a kořeněného domácího sirupu?

    • Dobrý den, Danielo,

      díky za vaši otázku. V případě nápojů je to trochu složitější. Konkrétní specifikaci a rozdělení najdete v zákoně č. 235/2004 Sb. nebo i zde v diskuzi níže. Můžete rovněž kontaktovat svého daňového poradce, který bude v problematice řádně orientovaný.

      Děkujeme a přejeme vám krásný den. Tým Dotykačky

  12. ZÁLOHA
    Dobrý den, z možností nastavení DPH mi v Dotykačce úplně zmizela varianta 0% DPH a nyní musím zadat 12% nebo 21%. Jak je to, prosím, například se zálohou na vratné obaly? Například si někdo vezme pivo s sebou a potřebuji mu k běžné ceně ještě naúčtovat poplatek za láhev, kterou mi může již za pár hodin vrátit a já mu tedy budu zase vracet tu částku? Tam by neměla být sazba DPH resp. 0%, nebo ne?
    Děkuji.

    • Dobrý den, Jane,

      děkujeme za váš dotaz. Je to tak, jak uvádíte. Obaly patří skutečně do nulové sazby DPH. V Dotykačce si ji snadno vytvoříte v Nastavení aplikace – Pokladna – Nastavení zdanění. Lze ji vytvořit i přes Vzdálenou správu v Seznamy – produkty – nahoře je kolonka Sazby DPH. Pokud se na nějakém kroku zaseknete, neváhejte kontaktovat naši nonstop linku technické podpory na tel. č. 221 221 331, kde vám kolegové ochotně pomohou vše správně nastavit.

      Děkujeme a přejeme vám hladký start nového roku. Tým Dotykačky

  13. Bylo by fajn, kdyby “Jana z Dotykačky” odpovídala na dotazy klientů konkrétně, a né jen dokola kopírovala odkaz na zákon č. 235/2004 Sb. a zvala nás na školení. Pokud nemá potřebné znalosti, doporučuji výměnu za někoho jiného, kdo problematice DPH skutečně rozumí. Jinak je tato “diskuze” bezpředmětná a trochu i směšná a dobrému jménu Dotykačky nijak neprospívá. Mám restauraci, jako spousta jiných uživatelů a nic moc jsem se zde v diskuzi z odpovědí Jany z Dotykačky o přesnějším přiřazení sazeb DPH nedozvěděl.

    • Dobrý den, Luboši,

      chápu vaše rozladění, nicméně společnost Dotykačka je dodavatelem pokladních systémů s platebními službami, nikoliv daňovým poradcem. Není proto v naší kompetenci poskytovat takové poradenství. Zmiňovaný zákon skutečně obsahuje všechny podrobnosti, které je ke správnému nastavení DPH třeba znát. A daňového poradce jsme pozvali také na ono školení, jehož záznam je veřejně dostupný na našem youtube kanále. Snad v něm najdete odpovědi, které hledáte.

      V případě potřeby můžeme nabídnout pomoc se správným nastavením DPH v pokladně nebo přes Vzdálenou správu. K tomu lze využít nonstop linku technické podpory na tel. č. 221 221 331.

      Děkujeme za pochopení a přejeme krásný den. Tým Dotykačky

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat