Další strašák EET: pokuta za přerušení provozu

Přízrak vysokých pokut při porušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) obchází dál české podnikatele. Množí se dotazy, kdy a za jakých podmínek se musí hlásit přerušení provozu, kdy už je to „na hraně“, resp. povinné a v jakém případě se to řešit nemusí. Podnikatelé v tom nemají jasno a tápou. Jak řešit dovolenou? Co když vypadne ze zdravotních důvodů prodavač? No a co bufet ve škole, která je otevřená jen 10 měsíců v roce? Čeká někoho z nich pokuta?

EET a dovolená

Jsem sama svojí paní, majitelka a prodavačka v jedné osobě. Provozuji malý krámek s obnošeným dětským oblečením v bývalé sušárně na pražském sídlišti. Dvakrát do roka si beru 2 týdny volno a krám prostě zavřu. Nebudu tedy evidovat, musím to někde hlásit?

Oznámení o přerušení provozu se týká pouze dlouhodobého a mimořádného přerušení činnosti poplatníka, například při rekonstrukci provozovny. Pokud provozovatel odjíždí na dovolenou a nemůže po dobu své nepřítomnosti, např. 14 dnů, evidovat své tržby, přerušení hlásit nemusí.

EET a nemocenská

Mám nemocnou prodavačku, vypadá to na dlouho a já odjíždím na 4 týdny do zahraničí. Kam mám dlouhodobé přerušení provozu nahlásit? Stačí to telefonicky nebo e-mailem?

V případě, kdy se jedná o dlouhodobé přerušení, ať už z důvodu nemoci, úrazu či odcestování do zahraničí, je ideální řešení přerušení provozu. Změna stavu provozovny se dá nahlásit pouze přes Daňový portál – aplikaci EET, kde poplatník po přihlášení změní stav své provozovny z „aktivní“ na „přerušená“. Jiný způsob (e-mail, dopis, telefon) nahlášení přerušení provozu podle zákona možný není.

EET a škola

Provozujeme školní občerstvení, které je otevřeno pouze ve školním roce. Přes prázdniny máme vždy zavřeno. V létě je to celé 2 měsíce, jedná se tedy o dlouhodobé přerušení a v případě nenahlášení nám hrozí pokuta půl milionů. Co máme dělat? Musíme pokaždé hlásit?

V takovém případě Finanční úřad doporučuje jednoduché řešení – na daňovém portálu je možnost uvést jako nepovinný údaj název, ze kterého bude přímo vyplývat, že se jedná o provozovnu, která je aktivní pouze v průběhu školního roku (např. školní bufet). Tím pádem není potřeba hlídat každé prázdniny a „namáhat“ se s opakovaným hlášením.

Pokud se přece jen přestupek stane, o výši pokuty a potrestání rozhoduje správce daně. V začátcích lze očekávat, že se bude jednat pouze o minimální sankce nebo upozornění. V případě, že by podnikatel záměrně sabotoval nahlášení změny stavu provozovny, a to i například po předchozím upozornění správce daně, finanční postih až do výše 500 000 Kč ho nemine.

Nicméně jak uvedla mluvčí generální finančního ředitelství Petra Petlachová pro ČT24 pokuty v maximální výši by prý byly naprosto výjimečné.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat