Drobné rozvolnění a změny v testování od 1. září

Vláda schválila nová opatření, která budou v Česku platit v souvislosti s koronavirem. Restaurace čeká drobné rozvolnění, změny se dotknou také hromadných akcí a testování.  Nařízení je platné od 1. září a jeho kompletní znění najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví

Gastro

  • V restauracích bude moci nově sedět u stolu až šest lidí (doposud to byly max. 4 osoby).

Hromadné akce a kultura

  • Pořadatelé hromadných kulturních či sportovních akcí již mohou obsadit 100 % hlediště, přičemž akce do 3 000 osob mohou být obsazeny účastníky, kteří splňují OTN (očkované osoby, testované osoby, osoby s prodělanou nemocí), ale při vyšší účasti musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly onemocnění COVID-19. Zbylou část potom mohou obsadit  testované osoby.
  • Muzea, galerie, zámky nebo zoologické zahrady mohou využít 100 % kapacity (dosud max. 75 %), při dodržení rozestupů 1,5 m mezi návštěvníky.
  • A rozšíří se také kapacita účastníků pěveckých sborů, které může nově navštívit až 50 lidí.

Testování

  • Testy na koronavirus mají být nadále zdarma, tedy i po 1. září 2021. Podle aktuálně dostupných informací zůstávají v platnosti stejné podmínky jako dosud, tj. nárok na bezplatné rychlé antigenní testy nejvýše jedenkrát za 7 dnů a nárok na PCR testy nejvýše dvakrát v kalendářním měsíci.
  • Nově lze využít online testování jako alternativu k testu na místě, např. v restauraci,  v kadeřnictví, pro hromadné akce atd. Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost takového testu bude následně 24 hodin.
  • Pro účastníky pravidelných aktivit, jako je třeba sportovní příprava a skautské oddíly, se mění platnost antigenního testu na 7 dní.

Komentáře

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Odeslat